Süt Kaç Dakika Kaynatılır?
Süt içmenin faydaları saymakla bitmese de, içilen sütün kaç dakika kaynatılmış olduğu da büyük bir öneme sahiptir. Süt içeriğinde bulunan kalsiyum ve çeşitli mineraller bakımından vücudumuz için oldukça yararlıdır. Ancak sütün bu faydalarından, sonuna dek kendimize katkı sağlayabilmemiz için sütün hazırlanışı oldukça önemlidir.
Hazır veya inek sütü olarak temin ettiğiniz sütü, direkt olarak tüketmekten kesinlikle uzak durmalısınız. Çiğ sütün içeriğinde bakteriler ve mikroplar yer alabilir. Sütün içerisindeki bu bakteri ve mikroplardan arınmak için sütün mutlaka kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Fakat kaynatma işleminin çok uzun süre olmaması gereklidir. Aksi takdirde sütün içerisindeki yararlı öğeler yok olur ve sütün tüm faydası ortadan kalkmış olur. Bu yüzden süt kaynatılırken belirli alt ve üst limit kurallarına uyulmalıdır.
Yazımızın devamında sütün kaç dakika kaynatılması gerektiğinden ve süt kaynatmanın başlıca püf noktalarından bahsediyor olacağız.
Süt Kaç Dakikada Kaynatılır?
Süt kaynatmakla ilgili alt ve üst limitler mevcuttur. Çiğ sütün en az 5, en fazla ise 15 dakika kaynatılması kuralı vardır.
1-)En Az 5 Dakika
Çiğ sütü kaynatmaya başlamadan evvel ilk olarak tencereyi, içme suyu ile (çeşme suyu olmamasına dikkat edin) güzelce karıştırın. Tencereyi karıştırdıktan sonra sütü içine boşaltın ve ocağın altını yakın. Süt kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatarak karıştırın. Son olarak da tencereyi ocaktan alın ve sütün soğumasını bekleyin.
2-)En Fazla 15 Dakika
Aldığınız hazır veya inek sütünü kaynatmadan evvel yine aynı şekilde, tencereyi içme suyuyla iyice çalkalayın ve temizleyin. Temizlediğiniz tencerenize sütü boşaltın ve kaynatmaya başlayın. Süt kaynadıktan sonra en az 5, en fazla ise 15 dakika daha kaynatın. Süt iyice kaynadıktan sonra ise ocaktan alın.
Süt Kaynatırken Dibinin Tutması Nasıl Engellenir?
Süt kaynatırken en büyük problemlerden biri, tencerenin dibinin tutmasıdır. Tencerenin dibinin tutmasını önlemek için tencerenin su ile iyice çalkalanması gerekmektedir. Tencereyi güzelce su yardımıyla çalkaladıktan sonra süt kaynatma esnasında tencerenin dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.
Süt Kaynatmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Süt kaynatmanın belli başlı püf noktaları söz konusudur. Sizler için bu püf noktalardan detaylıca bahsettik.
- Sütün içeriğindeki vitamin ve minerallerini kaybetmemesi için maksimum 15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Daha uzun süre kaynatılması, sütün yararlarını yok edecektir.
- Sütün kaynarken taşmaması için kullanılacak tencerenin büyüklüğü de önem taşımaktadır. Eğer tencere çok küçük olursa, kaynayan süt yüksek ihtimal taşacak ve ocağınızı batıracaktır.
- Süt kaynama esnasında kabarır ve tencerenin kapağı kapalı dahi olsa, kapağı zorlayarak taşmaya yol açabilir. Bunun önüne geçmek için tencere kapağının üstüne kaşık koyarak, baskı uygulayabilirsiniz.
- Sütü kaynatırken tencerenin dibinin tutmaması için ilk olarak tencereyi bolca, içme suyu ile çalkalayın ve durulayın. Tencereyi durulamanın dışında ocağın ısısını, orta ateşten kısık ateşe düşürmek de tencerenin dibinin tutmasını önleyicidir.
EDİTÖR TAVSİYESİ: Süt kaynatma esnasında tencerenin iyice durulandığından emin olmanız ve sütü olması gerekenden daha fazla süre kaynatmamanız oldukça önemlidir.