Pekmezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Pekmez diğer gıdalar gibi birden değil aşama aşama bozulan bir besindir. Her ne kadar dayanıklı bir gıda olsa da, uygun saklama koşullarında muhafaza edilmediğinde pekmez bozulabilmektedir.
Pekmezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pekmezin bozulması aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşama köpürmedir. Bu köpürme bildiğimiz köpürmeden ziyade daha sarımtırak ve daha rahatsız edici bir görüntüye sahiptir. Bu bozulma belirtisi aslında daha çok pekmezin nemli ve rutubetli bir ortamda muhafaza edilmesinden dolayı meydana gelmektedir.
Pekmezin bozulduğunu anlamanızı kolaylaştıracak bir diğer belirti ise, pekmezsin renginin koyulaşmasıdır. Bunun için ise kaşık testi yapabilirsiniz. Bir metal kaşığı pekmezin içine batırın ve çıkarın, bozulmamış pekmez kaşıkta kahverengimsi bir kalıntı bırakırken bozulmuş olan pekmez neredeyse siyah diyebileceğimiz koyulukta bir kalıntı bırakır. Yine yoğun kıvamından da pekmezin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Burada sizin aslında iyi bir şekilde gözlemlemeniz oldukça önemlidir. Eğer uzun zamandır pekmezi kaldırdığınız raftan almadıysanız, bozulup bozulmadığı hakkında emin olamıyorsanız biz hiç tüketmemenizi öneririz.
Bozuk Pekmez Tüketilir Mi?
Hayır kesinlikle tüketilmemelidir. Gıdaların bozulmalarının nedeni mikroorganizma üretmeye başlamalarıdır. Bu mikroorganizmalar ise tüketildiğinde direkt olarak vücuda etki etmektedir. Bu durumda da genel zehirlenme vakalarında sıklıkla karşımıza çıkan belirtiler yaşanmaya başlayacaktır. Bu belirtilerden kısaca bahsetmemiz gerekirse;
- Mide bulantısı
- Kusma
- Terleme
- Midede Yanma
- Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi vb.
Bu tür etkilerle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken her zaman en yakın sağlık kuruluşuna gitmek olmalıdır.
Pekmez Nasıl Saklanmalıdır?
Pekmezi muhafaza ederken buzdolabı kullanmamanızı öneririz. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde saklamanız daha sağlıklı olacaktır. Yine pekmezi saklamak için kullanacağınız kabın hijyenik olması ve plastik yapıda olmaması da oldukça önemlidir. Pekmez doğal bir gıdadır ve plastik kaplarda ise kanserojen maddeler bulunmaktadır. Bu durum sağlık açısından zararlı olduğu gibi, pekmezin ömrünü de bilhassa kısaltmaktadır. Bu yüzden pekmezi saklarken mümkün olduğunca cam kavanozlar kullanmayı tercih etmelisiniz. Söylediğimiz gibi, buzdolabına değil mutfağınızın direkt olarak güneş ışığı almayan, serin ve kuru bir alanında hatta varsa kilerinizde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Bu saklama aşamasında pekmezin kesinlikle hava almadığından da emin olmanız gerekmektedir.
Pekmezi sakladığınız süre zarfında sık sık kontrol etmeniz de yine bozulma belirtilerini erken bir şekilde görmenizi sağlayacaktır.
Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmezin insan vücuduna bir çok katkısı bulunmaktadır. Her şeyden önce doğal bir antibiyotik özelliği bulunmasından dolayı özellikle çocuk yaşlardan itibaren sıklıkla tüketilmesi önerilmektedir. Pekmezin faydaları saysak bitmez, ama biz sizin için en bilinen faydalarını sıraladık
- Pekmez bağışıklık sistemini güçlendirir. Her gün bir kaşık pekmez yemeniz özellikle kış aylarında hastalanma ihtimalinizi ortadan kaldırır.
- Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaktadır.
- İltihap söktürücü özelliği vardır.
- Özellikle kansızlığınız varsa yine günde 1 kaşık pekmez yemenizi öneririz. Bu tüketim aynı zamanda kan basıncınızı da dengeleyecektir.
- Öksürüğü keser ve balgam söktürür.
- Vücuda bakan hücreleri yenileyerek hem enerji verir ve zinde hissetmenizi sağlar, hem de yaşlanma belirtilerini geciktirir.