Aşurede Yanık Kokusu Nasıl Giderilir?
Aşure yaparken sıklıkla karşımıza çıkan bir problemdir, yanıklık. Aşurenin 1 dakika fazla ocakta kalması yanmasına sebep olabileceğinden, bilhassa pişme esnasında kesinlikle dikkatli olmakta fayda var. Biz de şimdi aşurenizi yakmanız ve oluşan yanık kokusu durumuyla nasıl başa çıkabileceğinizi kısaca anlattık.
Aşurede Yanık Kokusu Nasıl Giderilir?
Aşure uzun bir geçmişi olan ve herkesin kendine göre bir tarif belirlediği geleneksel tatlarımızdan biridir. Yapımı ve malzemelerini hazırlamak kolay olsa da, bazen istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bunların en başında, aşurenin dibinin tutmasıdır. Bu durumda maalesef aşurenin direkt olarak kokusu da değişmektedir. Bunu engellemek için yapabileceğiniz iki yöntem vardır.
- Yöntem 1: Aşureyi başka bir tencere içine almanız kokunun azalmasını veya tamamen kaybolmasını sağlayacaktır. Böylece dibinin tutmasından kaynaklanan tat değişiminin de önüne geçebilirsiniz. Aşurenin bulunduğu tencereyi değiştirirken bilhassa dibini olduğu gibi bırakmaya özen göstermelisiniz. Ancak bu şekilde kokudan kesin bir şekilde kurtulabilirsiniz.
- Yöntem 2: Bu yöntemde ise direkt olarak kokuyu değiştirebileceğiniz etkili bir alternatiften bahsedeceğiz; Karanfil. Karanfil yoğun kokusundan dolayı, kötü olarak adlandırabileceğimiz diğer kokuların önüne geçer. Yine aşurenin içine birkaç parça karanfil atmanız da bu anlamda aşurenizi kurtaracaktır.
Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure yaparken hangi malzemeleri kullandığınızın aslında çok bir önemi yok. Çünkü hikayesine göre, eldeki olan malzemeler ile yapılarak elde edilen bir tatlı. Şimdi size basitçe aşurenin nasıl yapılması gerektiğini anlatalım.
Malzemeler:
- 4 su bardağı toz şeker
- Bir çimdik dediğimiz ölçüde tuz
- Yarım su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı fındık içi
- Ve varsa elinizdeki diğer malzemeler, dilimlenmiş incir, portakal kabuğu, vb.
Yapılışı:
- Aşure yaparken öncelikle nohut ve fasulye gibi malzemeler sert yapıda olduklarından önce onlardan başlamak daha doğru olacaktır. Bu yüzden aynı yemek yapacakmış gibi fasulye ve nohutları bir gece öncesinden suda bekletmeniz gerekiyor.
- Bir gece beklemiş nohut ve fasulyeyi aynı tencere içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlamalısınız. Aynı şekilde buğdaylar da bir başka tencere içinde haşlanabilir.
- Nohut, fasulye ve buğdaylar haşlanırken, yine başka bir tencere içerisine kuru üzüm, kullanıyorsanız diğer meyveler bir başka tencere içerisinde pişirilmelidir.
- En son pişirilen tüm bu malzemeler büyük bir tencerenin içinde toplanır, eğer su az görünüyorsa bir miktar sıcak su eklenir ve şeker fındık artık hangi malzeme varsa içine karıştırılır ve pişmeye bırakılır. 5 ila 10 dakika bu şekilde kaynadıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
- En son olarak kaselere doldurduğunuz aşurenin üzerine varsa nar, kuş üzümü gibi malzemeler koyarak süsleyebilirsiniz.
Aşure Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
- Aşurenin en önemli püf noktası, zamandan tasarruf etmek için nohut, fasulye gibi malzemelerinizi en az bir gece öncesinden ıslatmanız gerekmektedir. Böylece daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Meyve yapı gereği yumuşak olduğundan 10 dakika uzun kaynatmamakta yarar vardır. Aksi taktirde cıvık bir yapıya dönüşecektir.
- Aşurenin kıvamı aslında sizin koyduğunuz sıcak su ile ilgilidir. Fakat daha koyu bir kıvam istiyorsanız 2 tatlı kaşığı nişasta ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Aşure, dediğimiz gibi elde olan malzemelerle yapıldığında daha kutsal bir tatlı olarak kabul edilmektedir. Şimdiden afiyet olsun! 🙂