Baklavalık Yufka Buzlukta Saklanır mı?
Baklavalık yufka normal böreklik yufkadan çok daha ince bir yapıya sahiptir. Bu yüzden buzlukta saklamak yufkanın parçalanmasına sebep olabilmektedir. Eğer yufkayı kısa zaman içerisinde tekrar kullanacaksanız en doğru yol buzdolabınızın alt bölmesinde saklamak olacaktır.
Baklavalık Yufka Buzlukta Saklanır Mı?
Baklava yapmak belki de şerbetli tatlılar içerisinde en vakit alan ve uğraştırıcı tatlılardan biridir. Yufkasının ince olması gerektiği için bilhassa yufka açarken çok uğraş gerektirebiliyor. Eğer bu zahmete kendiniz girmek istemiyorsanız da yufkacılardan baklava yufkası alabilmeniz mümkün.
Baklava yufkası elinizde fazla miktarda bulunuyorsa, kalan yufkayı daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Fakat yukarıda da söylediğimiz gibi, bu konuda buzluk tercih etmemenizi öneriyoruz. Buzluktan çıkarılan yufka çözdürüldüğünde direkt olarak birbirine yapışabiliyor veya kırılabiliyor. Bu yüzden her zaman buzdolabınızın alt kısmını kullanmanız daha sağlıklı. Yufka saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kullanım ömrüdür. Yufkanızı dolaba koyduktan sonra 1 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat daha fazla tutmak yufkanın küflenmesine sebep olabileceğinden, tüketmeden önce sık sık kontrol etmenizi öneriyoruz.
NOT: Her gıdada olduğu gibi yufkayı da muhafaza ederken hava almadığından emin olmanız gerekmektedir.
Ev Baklavası Yapmanın Püf Noktaları
- Baklavanın en önemli püf noktasını aslında yufkası oluşturuyor. Yufka ne kadar ince olursa baklavanız da o kadar kıtır kıtır olur. Bu yüzden yufkayı çok ince açmalısınız. Öyle bir ince olmalı ki, önden bakıldığında arka taraf görülebilsin. 🙂
- Hamur açılırken çok sık yırtılma ve dağılma meydana geldiğinden, yumurta kullanarak bu sorunu tamamen engelleyebilirsiniz.
- Hamur için kullanacağınız unun sert buğday unu olması önemlidir.
- Baklavanın kıvamı ve tadı için nişasta seçiminizi buğdaydan dolayı yapmanızı öneriyoruz. Keza mısır nişastası kullanılan baklavaların ayrımını damak tadı hassas kişiler çok rahat farkına varabiliyor. Ufak da olsa lezzetinde farklılıklara neden olabilmektedir.
- Baklavanın en önemli püf noktalarından biri hamuruna limon sıkmaktır. Hamura yarım limon sıkarsanız baklavanın gevrek ve kıtır olmasını sağlayabilirsiniz.
- Baklava yapımında hangi yağ kullandığınız çok önemlidir. Mümkünse süt oranı yüksek olan yağları tercih etmelisiniz. En pratik olanı ise tereyağıdır.
- Baklavanın üzerinde ve içinde kullanacağınız ceviz, fıstık gibi malzemelerin taze olduğundan emin olmanız gerekiyor.
- Baklava evlerimizde bulunan fırınları kullanarak pişirebileceğimiz bir tatlı değildir. Lezzetli olması için ağır ağır odun ateşinde pişmesi gerekiyor. Bu yüzden pişirme aşamasına geldiğinizde, yakınlarınızda bulunan ve daha önce anlaştığınız bir fırında pişirmenizi öneriyoruz.
- Şerbetli tatlıların parçalanmasının ya da yumuşamasının genel sebebi şerbetin sıcak olarak mı yoksa soğuk olarak mı dökülmesi gerektiğinin karıştırılmasıdır. Öncelikle eğer baklavanız sıcak ise şerbetin soğuk, şerbet sıcak ise baklavanızın soğuk olması gerekmektedir. İkisi sıcak olduğu zaman baklavada yumuşama ve dağılma meydana gelebiliyor ki bu da görüntüsünü olumsuz yönde etkiliyor, hem şerbetin hem de baklavanın soğuk olması ise bu sefer şerbet tatlının her yanına ulaşamadığından tatlınız kuru kalabiliyor. En doğrusu burada öncelikle baklavayı pişirmek olacaktır. Baklava soğumaya başladıktan sonra şerbeti hazırlayın ve soğumadan baklavanın üzerinde gezdirin. Böylece hem baklavanızda kuru, şerbetsiz bir yer kalmamış oluyor, hem de baklava üzerinde herhangi bir yumuşama ya da görüntüsünde bir problem yaşanma ihtimali ortadan kalkıyor.