Pratik Bilgiler

Balık Yağı Sabah mı Akşam mı İçilir?

Balık yağı kullanımı, günümüzde daha çok balıktan alınmak istenen besin değerlerini karşılamak için tercih edilmektedir. Şöyle ki, günde bir balık tüketerek bu değerleri almanız mümkün olmadığından balık yağı aslında takviye olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Balık Yağı Sabah mı Akşam mı İçilir?

Balık yağı yukarıda da söylediğimiz gibi takviye amaçlı kullanılan bir yağdır. Küçük kapsüller halinde satılır, hap görünümünde olup, balıktan alınan besin değerlerini karşılaması amacıyla kullanılır. Farklı markaların balık yağı hapları bulunduğundan, her markanın hapının değerleri de farklıdır.

Balık yağını sabah ya da akşam tüketebilirsiniz gibi bir şey söylemek mümkün değildir. Aslında bir zamanı yoktur. Sadece bu hapı tüketirken dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Örneğin, yüksek lif içeren gıdalardan sonra tüketilmemelidir. Tam tersine daha yağlı yemeklerden sonra tüketilmesi etkisini daha hızlı bir şekilde göstermesine sebep olur. Eğer DHA yani; beyin, göz ya da kalp damar hastalıklarına sahipseniz tüketeceğiniz balık yağının da DHA oranından zengin olması önemlidir. Yani değeri 6.1 olmalıdır.

Balık Yağı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Balık yağını farklı birçok markanın ürettiğini söylemiştik. Bu yüzden alacağınız balık yağının hem DHA düzeyine hem de son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.
  • Balık yağını mümkün olduğunca aç karnına tüketmemeye özen göstermelisiniz. Özellikle hassas bünyelerde psikolojik olarak mide bulantısına sebep olabileceğinden, tok karnına tüketmek daha doğru ve kesin olacaktır.
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi, balık yağından önce yüksek lif oranına sahip yiyecekler de tüketmemelisiniz. Ya da tükettiyseniz, hemen değil birkaç saat sonra balık yağı hapını içmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde lif içeren gıdalar ile aynı anda alınmamalıdır. Bu durum yan etkilerinden dolayı değil, balık yağındaki besin değerleri eğer lif içeren gıdalar tüketmişseniz etkisini belli edememektedir.
  • Balık yağı şeffaf bir kapsülün içinde bulunduğundan, direkt olarak yutmalısınız. Çiğnemeniz durumunda kesinlikle mide bulantısına ya da kusmaya sebep olabilmektedir. Tadı oldukça kötüdür.
  • Eğer yatmadan önce balık yağı tükettiyseniz üzerine bir şey yememeye dikkat edin.

Balık Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Balık yağı alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Eğer alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, balık yağını yuttuktan sonra vücudunuzda aşağıda yazmış olduğumuz semptomlardan birinin bile gerçekleşmesi durumunda direkt olarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz.

  • Nefes almada güçlük çekmek
  • Yüz, dudak, boğaz veya dilin şişmesi
  • Ateş
  • Titreme
  • Sırt ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kaşıntı
  •  Kalp çarpıntısı

NOT: Balık yağı kullanmadan evvel muhakkak doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Eğer kullandığınız herhangi bir ilaç varsa, (bitkisel ilaçlar da dahil) bu ilaçlar balık yağı ile etkileşime geçerek yan etki olarak kendini göstere bilir, veya balık yağındaki besin değerlerini almanızı engelleyebilir.

Günlük Ne Kadar Balık Yağı Kullanılmalıdır?

Balık yağı alırken üzerinde 1000 mg yazması 1000 mg omega-3 içerdiği anlamına gelmemektedir. Tam tersine 1000 mg balık yağında yaklaşık olarak 300 mg omega-3 bulunmaktadır ve bu da omega-3 eksikliğini gidermeye yetecek bir miktar değildir. Bu miktarı karşılamak için günde 4-5 tane balık yağı hapı kullanabileceğiniz gibi, özellikle omega-3 eksikliği için üretilen medikal balık yağlarından tercih ederek günde 1 tane kullanabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *