Balık Yedikten Sonra Sütlü Tatlı Yenir mi?
Balık yedikten sonra ya da balık ile tüketilmemesi gerekenler hakkında birçok bilgi kirliliği bulunmaktadır. Hem aklınızdaki soru işaretlerini bitirmek hem de yanlış bildiğimiz doğruları düzeltmek adına sizin için bu yazımızı hazırladık. Umarız faydalı olmuştur.
Balık Yedikten Sonra Sütlü Tatlı Yenir Mi?
Balık çabuk bozulabilen ve insan sağlığını kolaylıkla etkileyen bir gıda olduğundan, onunla birlikte her gıdanın tüketilmemesi gerektiği de söylenmektedir. Bu aslında bayat balık tüketiyorsanız geçerli olan bir bilgidir. Fakat bayat balığın tek başına da tüketilmesi de bir hayli risklidir.
Balık yedikten sonra süt de içilir, sütlü tatlı da yenir hatta ilaç da kullanılabilir. Fakat burada oldukça dikkatli olmak önemlidir. Keza balık bozulmaya başladıysa sonrasında bu gıdaları tüketmek etkileşime geçmesine neden olacağından oldukça zararlı olacaktır. Aynı şekilde balığın yanında tüketeceğiniz diğer gıdanın da taze olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Balığınız ne kadar taze olursa olsun eğer üzerine tüketeceğiniz herhangi bir ürün bozulmaya başlamışsa bu da midenizi etkileyebilmektedir.
Balığın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Balığın taze olduğunu eğer çok fazla balık tüketen biriyseniz ilk bakışta rahatlıkla anlayabilirsiniz. Aynı zamanda taze balık sattığından emin olduğunuz yerlerden balıklarınızı almanız da bu konuda bir nebze de olsa sizi rahatlatacaktır. Taze balığın belirtilerine gelecek olursak;
- Taze balık kesinlikle kokmaz. Normalde bildiğimiz o rahatsız edici balık kokusu daha çok bayatlamaya başlamış balıklarda meydana gelmektedir. Taze balık piştikten sonra bile evde kalıcı bir koku yaratmaz fakat bayatlamaya başlamış olan bir balığın kokusu piştikten sonra evin her yerine siner, kıyafetlerinize siner ve daha almadan önce kokmaya başlar. Alacağınız balığın her zaman hareket ettiğinden emin olmanızı öneririz. Aynı şekilde elinize alıp koklayarak da balığın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Bayatlamaya başlayan balık yumuşar. Yine elinize aldığınızda bu yumuşaklığı çok rahat fark edebilirsiniz. Sadece parmağınız ile balığa bastırdığınızda kuvvetiniz ile birlikte içine göçtüğünü gördüğünüzde kesinlikle o balığı almamanızı tavsiye ederiz.
- Taze balık kıpırdamasa dahi gözleri daha canlı bakar. Bayat balıkta bu durum tam tersidir.
- Taze balığın canlı bir rengi varken bayat balık daha gridir. Aslında sırf balığın genel görünümünden dahi kolaylıkla bir tuhaflık olduğunu sezebilirsiniz.
Taze Balık Nasıl Saklanmalıdır?
Aldığınız balığı hemen değil de birkaç gün sonra tüketmek istiyorsanız, balığın kesinlikle oda sıcaklığında bırakmamanız gerektiğini unutmayın. Oda sıcaklığında 2 saat bile beklese aslında bu balığın bakteri üretmesine neden olabilmektedir ve bu durum ise balığın bayatlamasına zemin sağlar. Aldığınız balığı temizledikten sonra hemen hava almayacak şekilde sararak buzdolabınızın dondurucu kısmında saklamanız gerekmektedir.
Taze balık saklarken yapılan hatalardan biri de buzdolabının alt kısmına yani yiyeceklerin konulduğu kısımda bekletilmesidir. Ama bu çok sağlıklı bir durum olmadığından kesinlikle dondurucuda saklamanız gerektiği unutmamalısınız. Eğer elinizde fazla miktarda balık varsa, bu balıkları porsiyonlara bölerek saklamalısınız. Yine unutmadan hatırlatalım; dondurucudan çıkardığınız ve çözdürdüğünüz bir balığı tekrar dondurucuya kaldırmamalısınız. Meydana gelen ısı değişiminden dolayı balığınız ne kadar dondurucuda olursa olsun bozulmaya devam edecektir.
ÖNEMLİ NOT: Balık zehirlenmeleri çok sık görülen vakalar arasındadır. Bu yüzden, böyle bir durumla karşılaştığınızda kendiniz müdahale etmek yerine direkt olarak en yakın sağlık kuruluşundan yardım almanız gerektiğini unutmayın. Sağlıklı günler 🙂