Etsiz Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?
Çiğ köfte yenmesi ne kadar lezzetli olsa da, yapmak ve kıvamını tutturmak da bir o kadar zordur. Çiğ köftenin cıvık olmaması yani kıvamını doğru ayarlamak için bulguru dinlendirerek yoğurmak önemli bir püf noktadır.
Etsiz Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?
Etsiz çiğ köfte yaparken sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan kıvamının tutturulamaması durumunda yani cıvık olması durumunda yapabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunların başında çiğ köftenin uzun süre yoğrulması gerekmektedir. Herhangi bir pişirilme işlemi gerçekleşmediğinde, çiğ köftenin lezzetini ve kıvamını ancak yoğurarak ayarlayabilirsiniz.
Çiğ köftenin cıvık olması durumunda su eklenmeden yoğurmaya devam edilmesi gerekmektedir. Yaklaşık olarak yarım saat kadar yoğurulduktan sonra dinlendirilmeli ve daha sonrasında şekil verilmelidir. Fakat yoğurulduktan sonra da çiğ köfte hala olması gereken kıvama ulaşmamış ise, böyle bir durumda son çare olarak tekrar bulgur ekleyebilirsiniz. Yalnız, bulgur eklerken de oldukça dikkatli olmakta fayda var. Eğer aşırı bulgur koyarsanız, istediğiniz kadar yoğurun, daha önce yoğurduğunuz kısım daha da yumuşayacağından yine çiğ köftenin yumuşamasına sebep olacaktır. Bu yüzden ölçüyü mümkün olduğunca minimum tutarak bulgur eklemenizi ve bu ölçüyü eliniz ile ayarlamanızı öneriyoruz.
Etsiz Çiğ Köfte Sağlığa Yararlı Mı?
Eskiden yine pişmemiş olarak etli çiğ köfteler yapılırdı ve bu çiğ köftelerde günümüzde yasaklanmış durumdadır. Bu yasağın en temel sebebi ise sağlık üzerindeki etkileridir. Çünkü çiğ köfte için kullanılacak etin hem taze hem de yağsız olması gerekiyor. Aynı şekilde etin yenecek tada gelmesini sağlayan şey ise yoğrulmasıdır. Yani bir nevi et, yoğrularak pişiriliyor diyebiliriz. Dikkat edilmeden üretilen ya da yapılan etli çiğ köfteler midenin bozulmasına sebep olmaktadır. Aynı şekilde doğru bir şekilde saklanmamış ve güneş ışığında beklemiş etli çiğ köftelerde kolaylıkla bakteri üretmeye başlayacağından yine kişi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Etsiz olarak yapılan çiğ köfteler ise yukarıda bahsettiğimiz durumun tam tersidir. Tamamen bulgurdan yapılmış olduğu için doğru bir şekilde saklanmamış çiğ köfteyi dahi yeseniz, eğer hassas bir mideye sahip değilsiniz herhangi bir problemle de karşılaşmazsınız. Çiğ köftenin içinde bulunan bulgur ve yeşillik, diyet programlarında da kolaylıkla tüketebilmenize olanak sağlar. Hem doyurucu hem de kalorisi düşüktür ve midenizi rahatsız etmez. Bu yüzden sağlıklı olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.
Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Saklanmalıdır?
Çiğ köfte alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken, tüketemeyeceğiniz miktarda almamaktadır. Eğer öğünlük olarak düşünüyorsanız tüketecek miktarda alıp tüketmeniz sizi saklama ya da çiğ köftenin bozulma zahmetinden de kurtaracaktır.
Kalan çiğ köfteleri saklarken hava almamasına özen göstermeniz gerekiyor. Oda sıcaklığında saklanabilen bir gıda olsa da, bu durum bozulma süresini hızlandırdığından her zaman buzdolabında muhafaza etmenizi öneriyoruz. Yine hava almayacak bir şekilde streç ile sararak bozulmasını engelleyebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketmeniz gerektiğini de unutmadan ekleyelim. 🙂
Çiğ Köfte Tüketmenin Faydaları
- Sindirimi kolaylaştırır. Bilhassa kabızlık probleminiz varsa bağırsaklarınızın çalışmasına katkı sağlar.
- Diyet menülerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Doyurucu ve kalorisi azdır.
- İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Çiğ köftenin önemli malzemelerinden biri de pul biberdir. Pul biberin içinde bulunan C ve E vitamini kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.