Pratik Bilgiler

Kekteki Yumurta Kokusu Nasıl Giderilir?

Kek pişmeden evvel yoğun bir şekilde yumurta kokusu alıyorsanız bunu engelleyebilirsiniz, ya da kekten genel olarak yumurta kokusu alıyorsanız içine koyacağınız yumurta miktarını azaltabilirsiniz fakat kek piştikten sonra alınan yumurta kokusu için maalesef yapılacak çok az şey vardır. Bu gibi durumlarda neler yapılabilir diye sizler için araştırdık, denedik ve bilgilendirmek için geldik! Umarım beğenirsiniz.

Kekteki Yumurta Kokusu Nasıl Giderilir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi, kek henüz pişmemiş fakat hamuru hazır vaziyette ise içine karışımın içine yarım bardak su dökerek bu kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Yine eğer henüz daha malzemeleri hazırlama aşamasındaysanız ve her seferinde kekten yumurta kokusu alıyorsanız da, örneğin malzeme de 3 yumurta yazıyorsa siz 2 yumurta koyun ve bu kokuyu en başında engelleyin. Hatta bu iki yumurtayı ilk olarak vanilya ile karıştırırsanız, yumurta kokusunu almanız neredeyse imkansızdır.

Pişirilen kekte meydana gelen yumurta kokusunu %100 olarak geçirebilmek maalesef mümkün değildir fakat kokuyu daha az hissedilebilir kılabilirsiniz. Nasıl mı? İlk alternatifimiz çeşitli aromalar. Kekin üzerine sos olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı ya da meyveli aromalar ile yumurta kokusunu bastırabilirsiniz. Bunun için ise yapacağınız şey çok basit; yine normal bir şekilde kekinizi fırından çıkardıktan sonra erittiğiniz kakao ya da bu tür tatlılar için satılan ve ısıtılarak kıvama getirilen soslar bulunmaktadır. Bu sosları henüz sıcakken kekinizin üzerine dökebilir ve yumurta kokusunu engelleyebilirsiniz.

Kek Yapımında Püf Noktalar

  • Öncelikle ilk kez kek yapacaksanız her zaman daha önce kullanılmış basit tarifler ile başlayın. Böylece malzeme oranında herhangi bir yanlışlık olmasını da engellemiş olursunuz.
  • Kek yaparken dikkat edilmesi gereken ve çoğu zaman dikkat edilmeyen en önemli püf nokta malzemelerin ısısıdır. Kullanacağınız süt, yağ gibi malzemelerin her zaman kek yapmadan yarım saat öncesinde buzdolabından çıkarılmış olması gerekiyor. Böylece keki hazırlarken kıvamını tutturmanız da daha çok kolaylaşacaktır.
  • Keke başlarken fırın her zaman önceden ısıtılmalıdır. Önceden ısıtılmış fırında pişen kekler hem daha çabuk hem de her yeri tam olarak pişmiş olacaktır.
  • Genel olarak kek tariflerinde her zaman şeker ile yumurtanın iyice çırpılması ve hiçbir pütür olmaması gerektiği yazar. Aslında bu önemlidir fakat eğer yukarıdaki gibi yumurta kokusu probleminiz varsa öncelikle vanilya ile yumurtayı karıştırmalı ve şekeri daha sonrasında eklemelisiniz.
  • Kullanacağınız unu her zaman eleyin. Her ne kadar hazır unların içinde çok yaşanmasa da, taş veya topaklanma meydana gelebiliyor. Elerseniz, yaşanacak bu veya buna benzer bir problemin de önüne geçmiş olursunuz. Aynı şekilde unu elediğinizde yine havalanmasını sağladığınızdan diğer malzemeler ile daha kolay bir şekilde bütünleşmesini sağlamış olursunuz.
  • Kek yapımında çırpmak önemlidir. Ne kadar çok çırparsanız kekin kıvamını da o kadar iyi ayarlıyorsunuz aslında. Bu çırpmanın yanında elinize büyük bir spatula alarak da alttan yukarıya doğru iyice karıştırabilir ve yine topaklanma varsa ezerek yok edebilirsiniz.
  • Kekin hamuru hazır. Fakat size son bir püf noktamız daha var; kek kalıbını hamuru dökmeden evvel muhakkak yağlamalısınız. Bol bir şekilde yağlamayın, 3-4 damla yağ damlatarak bu yağın elinizle ya da fırçayla her yere yayılmasını sağlayın ve daha sonra hamuru kalıba dökün. Piştikten sonra kekin kalıba yapışmaması için bu püf noktayı kesinlikle uygulamalısınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *