Pratik Bilgiler

Pişmemiş Sarma Dolapta Kaç Gün Bekler?

Sarma sarmak çok meşakkatli ve zaman alan bir işlem olduğundan, özellikle çok misafir ağırlayan evlerde her zaman müsait bir zamanda sarılır ve acil lazım olduğunda çıkarılır pişirilir ve ikram edilir. Peki pişmemiş sarmaları en fazla ne kadar süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz? Sizin için anlattık.

Pişmemiş Sarma Dolapta Kaç Gün Bekler?

Pişmemiş sarmaların buzdolabında uzun süre saklanması pek uygun değildir aslında. Şöyle ki, içerisinde bulunan harç dediğimiz malzemeler çiğdir ve bekledikçe suyunu bırakacağından bu durum aslında sarmada bakteri üremesine sebep olur. Yine bilhassa etli sarmalarda, içerisinde bulunan etten dolayı da buzdolabında uzun süre saklama olanağı bulunmamaktadır. Bu yüzden buzdolabınızda maksimum 2 gün muhafaza etmenizi öneriyoruz.

Sarmalarınızı dondurucuda da saklayabilirsiniz. Ama porsiyonlar halinde ayrı ayrı saklamanız en doğru çözüm olacaktır.

Pişmemiş Sarmaları Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Sarmalarınızı saklarken hava ile temasının kesinlikle kesilmiş olması gerekmektedir. Hava alan sarmalar kısa süre içinde bozulacaktır.
  • Sarmalarınızın bulunduğu alanda bozulabilecek herhangi bir gıda bulunmamalıdır. Çünkü bozulmuş bir gıdada meydana gelen bakteriler kolaylıkla sarmanın da bozulmasına neden olabilir.
  • Pişmemiş sarmaları eğer dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken sarmaları açılmayacak şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirmek olmalıdır. Pratik bir çözüm olması açısından, buzdolabı poşetlerine koymadan evvel alüminyum folyo ile sarabilir ve bu şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Yine sarmaları dondurucuda saklarken mümkün olduğunca porsiyonlara ayırarak saklamanızı öneririz. Böylece dondurduğunuz sarmalardan sadece tüketilecek miktarda olanlarını çıkarmanız daha kolay olacaktır. Bilmelisiniz ki, don vaziyette olan gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
  • Dondurucuda saklanacak olan sarmaları saklamadan evvel muhakkak üzerine tarih yazmanızı öneririz. Böylece gıdaların bozulup bozulmadığını çok daha kolay bir şekilde fark etmiş olursunuz.

Her ne kadar sarma dondurucuda saklanabiliyor olsa da uzun süre muhafaza etmeye uygun değildir. Bu yüzden maksimum 20 gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz.

Yaprak Sarmasının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak her gıdanın bozulma süreci aynı şekilde ilerlese de bilhassa zeytinyağlı ve etli sarmalarda bozulmalar kendini daha farklı belli edebilmektedir ve bazen sarmaların bozulup bozulmadığı tam anlamıyla anlamak zor olabilmektedir.

Öncelikle, sarmaları buzdolabında hava almayacak şekilde maksimum iki gün, dondurucuda ise 20 gün saklayabileceğinizi söylemiştik. Eğer bu süreleri aştıysanız sarmalarda dikkat etmeniz gereken belirtiler;

  • Sarmanızın görüntüsü oldukça önemlidir. Bozulmaya başlayan sarmaların ilk olarak görüntüsü bozulur. Bilhassa iştah açıcı bir görüntüye sahip olan sarmalarda bozulduktan sonra bu görüntü tam tersi görünmektedir. Bu durum hem çiğ hem de pişmiş sarmalar için aynıdır.
  • Bozulmaya başlayan özellikle etli olan sarmalarda koku yayılmaya başlar. İçeriğinde bulunan et bakteri üretmeye başladığı için, ilk belirti kokudur diyebiliriz. Zeytinyağlı sarmalarda ise bu koku hemen hissedilebilir olmadığı için direkt olarak sizin koklamanız daha doğru olacaktır.
  • Görüntüsünde ve kokusunda herhangi bir tuhaflık sezmediyseniz sarmanın tadına bakmanızı öneririz. Zeytinyağlı ise henüz pişirmeden tadına bakabilirsiniz. Fakat etli sarmalarda pişme esnasında bile herhangi bir bozulma meydana geldiyse rahatsız edici bir koku yayılacağından, yine rahatlıkla anlayabilirsiniz.

NOT: Zeytinyağlı sarmalar bozulmaya başladığında tüketilmesi halinde vücutta aşırı tepkiler meydana gelmese de, etli sarmalarda mide bulantısı, kusma gibi belirtiler meydana gelmesi halinde ilk olarak bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *