Sadece Konuşarak Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
Birkaç arkadaş bir araya geldiniz ve canınız sıkılmaya başladı. Yanınızda herhangi bir oyun malzemesi yok. Bu gibi durumlarda sadece konuşarak oynayabileceğiniz oyunları sizin için derledik.
Sadece Konuşarak Oynanabilen Oyunlar Nelerdir?
1. ABC Muhabbet
ABC muhabbet oyununu oynamak için birden fazla kişinin olması yeterlidir. Üstelik oyun mu yoksa hoş bir muhabbet mi tartışılır J isterseniz önceden seçtiğiniz bir konu üzerine konuşabilirsiniz. Kuralları ise şu şekildedir:
- İlk kural her cümlenin ilk harfi, bir önceki cümlenin ilk harfini alfabetik sıraya göre takip etmelidir. Ayrıca kekeleyen ya da es veren yanar ve oyun dışı kalır.
- İkinci kural ise söylenenlerin konu dışı olmamasıdır. Önemli olan söyledikleriniz muhabbetin içeriğine uygun olsun. Ya da kendiniz bir konu belirleyerek yazma şeklinde oynayabilirsiniz. Örneğin kutup ayılarının yalnızlığı hakkında ne yapabiliriz?
2. Sessiz Sinema
Grup oyunudur. Bu yüzden çift sayılarda kişilerle oynanabilir. Bir grup üyesi diğer grubun belirlediği bir filmi ya da kitabı hiç söz kullanmadan kendi grup üyelerine anlatmaya çalışır. Belli bir süreyle sınırlı olan grup üyesi hareketlerle belirlenen filmi ya da diziyi anlatmaya çalışır. Bilen takım puan kazanır ve sıra diğer takıma geçer. Eğer süresi içinde karşı tarafa anlatacağı şeyi anlatamazsa, takım puan alamaz. Çok eğlenceli olan bu oyun yıllardır oynana gelmiştir.
3. Katil Kim?
- Yine bir grup oyunudur. En az beş-altı kişinin olması gerekmektedir. İnsanlık tarihinin ilk oyunu bile olabilecek kadar eski bir oyundur.
- Oyuncuların hepsinin birbirlerini görecek şekilde otururlar. İçlerinden biri anlatıcı olarak seçilir. Anlatıcının görevi oyunun akıbetini hikaye tarzında anlatmaktır. Ancak kişi sayısı azsa anlatıcı olmadan da oynanabilir. Bu durumda kimin ne rolde olacağı kâğıda yazılarak kura sonucu belli olur. İlk oyundan çıkan ise anlatıcı yerine geçer. Hikayenin kahramanları iki katil, bir kâhin ve halktır. Oyuncu sayısında fazlalık ya da eksiklik varsa oyuncu sayıları değişebilir. Katillerin amacı halkı öldürmek, kâhin ve halkın amacı ise katilleri bulup ölümlere son vermektir.
- İlk olarak katiller ardından da kâhin belirlenir. Bu belirleme için anlatıcının yönlendirmesiyle tüm oyuncular gözlerini kapatır. Anlatıcı, iki katil ve bir kâhini aralarında karıştırdıkları yöntemle diğer oyunculara fark ettirmeden seçer. Geriye kalan oyuncular ise halk olur.
- Seçme işlemi tamamlandıktan sonra anlatıcının gözlerinizi açın talimatıyla herkes gözlerini açar. Oyun anlatıcının ‘Kasabamız yeni bir güne uyandı. Masum halkımız başına geleceklerden habersiz olağan işleriyle uğraşmaktaydı’ sözleriyle konuşmasıyla başlar. Daha sonra anlatıcı yine herkesin gözlerini kapatmasını söyler. Şimdi sıra sadece katillerin gözlerini açmasındadır. Birbirlerini gören katiller öldürecekleri kişiyi belirleyip tekrar gözlerini kapatır. Anlatıcı herkese tekrar gözlerini açmasını söyledikten sonra kötü haberi verir ve kimin öldüğünü açıklar.
- Bunun üzerine aralarındaki katillerin kahinin kim olduğunu bilmeyen halk kendi arasında katillerin kimler olduğunu bulmaya çalışır. Tartışmaya halkmış gibi davranan katiller de katılır ve halktan birinin ya da kahinin katil olduğuna diğerlerini inandırmaya çalışırlar. Burada kahinin görevi kahin olduğunu söylemeden kendisinin katil de olmadığını diğerlerine inandırmasıdır. Konuşmalar sonucu birinin katil olduğuna kanaat getirirler. Eğer bir fikir birlikteliği yoksa oylama yapılır ve herkes katil olduğuna inandığı bir kişiye oy verir, en çok oyu alan ölür. Anlatıcı, öldürülen kişinin halktan mı, katil mi yoksa kahin mi olduğunu söyler. Oyun bu şekilde devam eder.
- Oyun iki şekilde sona erebilir. Birincisi katiller tüm halkı ve kahini tek tek öldürüp oyundan çıkarırlar. Diğer ihtimal ise halk ve kâhinin katilleri tespit edip onları oyun dışı bırakmalarıdır. Bu durumda halk kazanır.