Pratik Bilgiler

​Kuru Fasulyenin Acısını Almak İçin Ne Yapılmalı?

​Kuru fasulye Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Kuru fasulye yaparken bazen elinizin ayarı kaçabilir ve içerisine eklediğiniz pul biber fazla kaçabilir. Eğer kuru fasulye çok acı olmuşsa ve yemeği yiyecek kişiler acı yiyemiyorsa kuru fasulyenin acısını alabilmek için patates kullanılması faydalı olacaktır. Patatesin içerisinde yüksek oranda nişasta vardır. Bu nedenle kuru fasulyenin içerisine bir miktar patates atılırsa acısı biraz olsun azalacaktır.

Patates yalnızca kuru fasulye acı olduğu zaman değil tuzlu olduğu zaman da kullanılabilir. Patatesin kabukları soyulur. Daha sonra acı olan kuru fasulyenin içerisine kabukları soyulan patates atılır. Patates acı kuru fasulyenin içerisinde birkaç dakika kaynatılır. Birkaç dakika kaynadıktan sonra patates içerisinden alınır. Bu sayede kuru fasulyenin acılığının azalması sağlanmış olur. Aynı şekilde kuru fasulye çok acı olduğu zaman patates yerine havuçta kullanılabilir. Çünkü havuç şekerli sebzelerimizden biridir. Havucun kabuğu soyulur ve kuru fasulyenin içerisine atılır. Kuru fasulyenin içerisinde havuç birkaç dakika kaynatılır ve havucun bu zaman zarfında kuru fasulyenin acısını alması beklenir. Daha sonra kuru fasulyenin içerisinden havuç alınır. Bu işlem sonunda kuru fasulyenin acısının biraz daha azaldığı ve tadının yumuşadığı fark edilecektir. Peki patates ya da havuç işe yaramazsa ne yapılmalıdır?

Eğer patates ve havuç eklendiği halde kuru fasulye hala acıysa içerisine biraz daha domates sosu ekleyebilirsiniz. Domates sosu acısını daha azaltacaktır. Ancak domates sosu yemekte yeterli miktarda var ise ya da biraz fazla olmuş ise yemeğe biraz daha su ekleyebilirsiniz. Sonuç olarak kuru fasulyenin acısını biraz daha azaltmış olacaktır. Eğer kuru fasulyenin içerisine soyulmuş patatesi ya da havucu atıp birkaç dakika kaynattıktan sonra hala daha acısı geçmediyse ya da domates sosu ve su eklendiği halde acı oranında bir azalma olmadıysa yemeğe bir tatlı kaşığı bal eklemek kuru fasulyenin acısını azaltacaktır. Eğer bal kullanmak istemiyorsanız karaağaç şurubunu kullanabilirsiniz. Aynı bal gibi akçaağaç şurubunu da bir tatlı kaşığı yemeğe karıştırdığımızda yemeğin acısını azaltacaktır. Balda doğal şeker aroması vardır. Bu nedenle yemeğin tadını yumuşatacak ve acısını azaltacaktır. Sonuç olarak kuru fasulye uygulanan işlemler sonunda daha yenilebilir olacaktır.

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Malzemeler:

  1. 2 su bardağı kuru fasulye
  2. 300 gr dana kuşbaşı et
  3. 1 tane kuru soğan
  4. 1 tane sivri biber
  5. 1 yemek kaşığı domates salçası
  6. 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  7.  tuz
  8.  4, 5 -5 bardak sıcak su
  9.  çok az sıvı yağ
  10. 1 tane küp şeker

Kuru fasulyeyi akşamdan soğuk su ile ıslatınız ve ertesi gün suyunu süzüp güzelce yıkayınız. Daha sonra kuşbaşı etleri yağ eklediğiniz düdüklünün içerisinde kavurunuz. Rengi dönene kadar etleri kavurunuz. Etler güzelce kavrulduktan sonra kuru fasulyede içerisine eklenir. Daha sonra soğan ve biberi de içerisine ekleyiniz ve karıştırınız. Yemeğin içerisine kuru fasulyenin biraz üstüne gelecek şekilde su ekleyin. Son olarak yemeğin içerisine tuz ve şekeri de ekledikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatınız. Yüksek ateşte kaynayana kadar pişirilir.

Kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin düdüğünü indirip orta ateşte pişirmeye devam edilmesi gerekir. Orta ateşte otuz dakika kadar daha pişirilir. Kuru fasulyenin pişme süresi fasulyelere göre değişmektedir. Bu nedenle yarım saatte bir yemeği kontrol etmekte fayda vardır. Eğer pişmediği fark edilirse içerisine biraz daha su eklenip pişirilmeye devam edilebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *