Pratik Bilgiler

Yanan Çorbanın Kokusu Nasıl Giderilir?

Güzel bir akşam yemeği için arkadaşlarınızı davet ettiniz ve başladınız hazırlık yapmaya. Önceliğimiz nefis ve sıcak bir çorba. Önce hangi çorbayı yapacağınızı seçiyorsunuz. En iyi yaptığınız çorbayı tercih ederek başlıyorsunuz. Ama ocağa koyduğunuz çorbayı diğer yemeklerinizi yaparken unuttunuz. Burnunuza gelen yanık kokusuyla telaş içindesiniz. Ama korkulacak bir şey yok. Yaptığınız çorbayı kurtarmanın birden çok yolu var. Yanan çorbanızı tamamen kurtarabilir ya da yanık kokusundan kurtulabilirsiniz.

Çorbanızı Tamamen Kurtarabilirsiniz

Eğer çorbanız henüz yanmaya başladıysa ve dibi tutmuşsa tenceredeki çorbayı başka bir tencereye aktarın. Bu şekilde çorbanızı tamamen kurtarabilirsiniz. Ama dikkat edin ki yanan kısımlar yeni tencerenin içine düşmesin. Eğer çorbanızın salçası azalmış ise biraz salça yağ ve su ekleyin ki tadında bir eksilme olmasın. Bu şekilde çorbanızı pişirmeye devam edin. Aman yine ocakta fazla tutup yakmayın. Bu durumda bir taşım kaynaması yeterli olacaktır.

Yanmış çorbanın kokusunu gidermek için neler yapabiliriz?

Eğer yanan çorbanızı başka bir tencereye aktarmak kokusunu gidermeye yetmemişse o zaman çok pratik olan birkaç yöntemle bu dertten de kurtulabilirsiniz. Böylece yeni bir çorba yapmanıza gerek kalmayacaktır.

1. Toz Şeker

Eğer tencere değiştirmenize rağmen yanık kokusu hala burnunuza geliyorsa çorbanıza birkaç çay kaşığı şeker ekleyin. Eklediğiniz şeker çorbadaki yanık kokusunu alacaktır. Ama yanmış çorba kokusu sadece tencerenizin içinde kalmaz. Koku tüm evi kaplayacaktır. Evinizdeki kokunun giderilmesi için ise öncelikle tüm pencerelerinizi açın. Daha sonra ocağa bir cezveye ya da ağzı açık şekilde küçük bir tencereye su koyun. Su kaynamaya başladıktan sonra içine eğer evinizde varsa oda parfümü yoksa çamaşır yumuşatıcısı ya da deterjan damlatın. Su kaynamaya devam ettikçe içine eklediğiniz şeyin kokusu tüm evi saracaktır. Böylelikle yanık kokusunun yerini harika bir koku alacaktır.

2. Vanilya

Yanık kokusunu gidermenin başka bir yöntemiz ise vanilya kavurmadır. Harika bir kokusu olan bir paket vanilyayı küçük bir tavanın içine koyun. Kısık ateşte vanilyayı güzelce kavurun. Yanmaması için sürekli karıştırın. Kavurdukça göreceksiniz ki vanilya kokusu etrafa mis gibi yayılacak, yanık kokusunun yerini güzel bir vanilya kokusu alacaktır. Yine mutfaktaki yanık kokusu evinize yayılmış ve mobilyalarınıza sinmişse yapmanız gereken şey öncelikle ılık bir su hazırlamak. Hazırladığınız suyun içine biraz halı şampuanı ya da arap sabunu döküp mobilyalarınızı silin. Göreceksiniz ki yanık kokusundan eser kalmayacaktır.

Tüm bunları yaparken eğer yaktığınız tencereyi mutfakta tutmaya devam ederseniz tüm emekleriniz boşa gitmiş olacaktır. Bu yüzden yanmış tencereyi hemen balkona çıkarın hatta yıkamak mümkünse doğrudan yıkayın. İçinde kalan yanmış çorba artıklarını çöp poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın.
Bu şekilde gelen misafirlerinize hazırlamış olduğunuz mis gibi çorbanızı ikram edebileceksiniz. Ama her şey için çok geçse baştan bir çorba yapmanız gerekecekL
Ama yukarıda saydığımız yöntemlerle en azından misafirlerinizi yanık çorba kokusundan kurtarabilirsiniz. J

Çorbanızın Yanmasını İstemiyorsanız Tencere Seçimini İyi Yapmalısınız

Eğer çorbayı pişireceğiniz tencerenin altı kalın olur ve tencere tabandan yukarıya doğru düz bir şekilde ovalleşmeden şekillenmişse doğru tencereyi tercih etmişsiniz demektir. Bu şekilde bir tencere ısıyı diğer tencerelere göre daha iyi muhafaza edecek ve dışarıya en az şekilde ısı vererek çorbanın kısa sürede ve yanmadan pişmesini sağlayacaktır. Tencerenizin altının kalın olması ise çorbanın dibine tutmasını engelleyecektir. Zaten ısıyı içinde muhafaza eden tencerenin buharı yüksek olacağı için dibine tutması da daha zor olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *