Pratik Bilgiler

Böreğin Yumuşak Olması İçin Üstüne Ne Sürülür?

Böreğin yumuşak olmasını sağlamak için yapabileceğiniz bir çok püf nokta bulunmaktadır. Bunların dışında böreğin yumuşak olmasını engelleyen durumlarda vardır tabii ki. Bu durumları da göz önüne alarak size püf noktalardan bahsedeceğiz.

Böreğin Yumuşak Olması İçin Üstüne Ne Sürülür?

  • Böreğin yumuşak olması için neler yapabileceğinizden bahsedelim. Öncelikle böreğin iç kısmı yumuşak dış kısmı içine göre daha sert oluyorsa, böreği fırından çıkardıktan sonra, elinizle bir miktar su serpip daha sonrasında temiz bir bez ile üzerini kaparsanız, dış kısmının yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • Bunun dışında böreği yaptıktan sonra yine üst kısmına yoğurt ve sıvı yağ karışımı hazırlayıp sürerseniz de böreğin yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Bir diğer önerebileceğimiz karışım ise soda ve yumurtadır. Bir yumurta ile bir şişe sodayı karıştırıp böreğinizin üzerine yedirerek de güzel bir kızarıklık ve yumuşaklık elde edebilirsiniz. Eğer böreğin içinde sert oluyorsa, o zaman kullandığınız süt oranını arttırmanızı öneriyoruz. Böylece içini de yumuşatmış olursunuz.
  • En başta da bahsettiğimiz gibi bazı durumlarda tüm bunları uygulamış dahi olsanız böreğiniz istediğiniz yumuşaklıkta olmayabilir. Bu durum kullandığınız malzeme ya da uyguladığınız adımlardan ziyade fırınınız ile ilgili olabilir ve bunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer fırını önceden yüksek ısıda ısıtıyorsanız ve böreği sonrasında fırına koyuyorsanız, böreğin üst kısmı, sürülen malzemelerden dolayı içine göre daha çabuk kızarabilir ve yine içi tam olarak pişene kadar dış kısmı sertleşebilir. Bir diğer neden olarak ise yine fırınınızın doğru bir şekilde sıcaklığı yaymamasından dolayı da kaynaklanabilir. Bunu en iyi şekilde anlayabileceğiniz bir diğer yol ise, börek dışında başka bir şey pişiriyorsanız ve yine bu tür problemlerle karşılaşıyorsanız, durumun sizinle değil fırın ile ilgili olduğunu rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Börek Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Böreği muhafaza ederken bayatlamasını önlemek amacıyla oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Saklama süresince hava ile sıklıkla temas etmemesine özen göstermelisiniz. Bu yüzden mümkünse cam saklama kaplarında böreklerinizi saklamalısınız. Aksi halde normalde gerçekleşecek bayatlama süresinden çok daha kısa bir süre içinde bayatlayabilir.

Fazla miktarda börek yaptıysanız da börekler fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyip, buzdolabı poşetlerine yerleştirerek buzluğa kaldırabilir ve tüketileceği zaman çıkarıp çözdürerek ısıtabilirsiniz.

Börek Bayatladıktan Sonra Tüketilir Mi?

Börek bayatladıktan sonra bayatlama durumuna ve nasıl muhafaza edildiğine bağlı olarak tüketilebilir. Fakat böreği kıymalı yaptıysanız tüketmeden önce bazı bulgulara dikkat etmeniz gerekiyor. Peki bu bulgular nelerdir?

  • Böreği koklayın. Dediğimiz gibi bilhassa kıymalı yaptıysanız, içi bozulmaya başladığında direkt olarak koku olarak kendini belli edecektir. Eğer hoşunuza gitmeyen bir koku ile karşılaştıysanız kesinlikle tüketmekten kaçınmanız gerekiyor. Yine kıymalı böreğe nazaran peynirli yaptığınız böreğe de dikkat etmeniz gerekiyor. Keza peynir de çabuk bakteri üretebilen bir gıdadır ve zehirlenmelere sebep olabilir.
  • Böreği inceleyin. Yine bahsettiğimiz gibi kıymalı ve peynirli böreklerde bozulmaya başladığında ilk anlaşılacağı yer iç kısmıdır. Eğer mümkünse böreğin içini açarak herhangi bir küflenme, renk değişimi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir problem tespit ederseniz ise kesinlikle tüketmekten kaçınmalısınız.

Börek genellikle bayatlama aşamasında tüketildiğinde zehirlenmeye sebep olacak bir gıda değildir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi durumlar meydana gelmişse ve bu şekilde tüketilmiş ise rahatlıkla kişiyi zehirleyebilir. Zehirlendiğiniz hissettiğinizde yani gıdayı tükettikten sonra baş dönmesi, mide bulantısı, kusma isteği, terleme gibi durumlar meydana geliyorsa kendiniz kesinlikle bir müdahaleden kaçınmalısınız. Bunun yerine en yakın sağlık kuruluşundan yardım alarak tedavi olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *