Pratik Bilgiler

Buzluktan Çıkan Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Basit ve anlaşılabilir anlatmak gerekirse, kıyma tamamen açık bir ettir. Yani doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi ya da meydana gelen ısı değişimi sonrasında diğer et türlerine göre en çabuk bozulabilen gıdadır. Bu yüzden kıyma saklarken her zaman dikkatli olmak gerekmektedir.

Buzluktan Çıkan Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Uzun süre tazeliğini korusun diye buzlukta sakladığımız kıymayı çözüldükten sonra oldukça kısa bir süre içinde tüketmek gerekmektedir. Zaten çözülmeye başladığı andan itibaren, meydana gelen ısı değişiminden dolayı bakterilerin üremeye başladığını düşünürsek, birkaç gün daha muhafaza etmek oldukça zor olacaktır.

Kıymayı saklarken eğer elinizden fazla miktarda varsa her zaman porsiyonlara ayırıp saklamak hem sağlık açısından hem de eti uzun süre tüketmek için yapılabilecek en karlı yöntemdir. Öyle ki kıyma çabuk bozulmaya müsait bir gıdadır ve ısı değişimi, hava alması ya da taze olmaması gibi sebeplerden dolayı bir gün içinde çok rahat bozulabilir. Eğer porsiyonlara ayırmadan sakladıysanız ve elinizde fazla miktarda kıyma varsa, hepsini 1 gün içinde kullanmanızı öneririz. Keza dondurucudan çıkarılan kıyma da buzdolabında maksimum 1 gün muhafaza edilmelidir.

Kıyma Nasıl Saklanmalıdır?

Kıymanın doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi bozulma sürecini hızlandırmaktadır. Bu yüzden doğru bir şekilde saklanması oldukça önemlidir. Peki saklarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

  • Öncelikle buzdolabında ya da dondurucuda kıymayı saklarken ilk dikkat edilmesi gereken iyi bir şekilde kapatılmış olmasıdır. Hava ile temas etmesi kıymanın bozulma sürecini en hızlı etkileyen etkenlerden biridir.
  • Eğer elinizde kullanacağınız miktardan fazla kıyma varsa, kullanmayacağınız miktarı yine hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda muhafaza etmelisiniz. Bu poşetlerin yırtık olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Et ürünlerinin hepsinde eğer dondurucuda saklanacaksa muhakkak üzerine tarih yazılması gerekmektedir. Tarih, et saklarken atlanmaması gereken detaylardan biridir. Keza ne zaman dondurucuya koyulduğu unutulduğunda ya da bozulup bozulmadığı konusunda şüpheye düşüldüğünde aslında bu tarih size büyük yardımcı olacak bir işaret olacaktır.

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıymada, bozulup bozulmadığını kolaylıkla anlayabileceğiniz, gözle görülen belirtiler meydana gelmektedir. Öncelikle kıyma muhafaza yönteminden ya da bekleme süresini aştığından dolayı bozulur. Gözlemleyebileceğiniz belirtilerden bahsetmemiz gerekirse;

1. Kıymayı Koklayın.

Kıymanın açık bir et olmasından bahsettik. Yani bir işlemden geçmiş olmasından dolayı çok daha kolay bozulabilecek bir gıdadır. Bozulmaya başladığında ise ilk belirtisi hiç şüphesiz kokudur. Kıymanızı kokladığınızda herhangi bir koku fark etmediyseniz gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz fakat eğer rahatsız edici bir kokuyla karşılaştıysanız hiçbir şekilde tüketilmemesini öneriyoruz.

2. Kıymanın Görüntüsünü İnceleyin.

Yeni çektirdiğiniz kıyma dahi olsa, pişirmeden evvel muhakkak görüntüsünü iyice bir incelemenizi öneriyoruz. Hem aldığınız kıymanın taze olup olmadığını hem de bozulma meydana gelmişse eğer, bu inceleme sizin tüketmeden önce fark etmenizi sağlıyor.

Biliyorsunuz ki kıymanın pembemsi bir rengi vardır. Bozulmaya başlayan kıymanın ise renginde değişmeler meydana gelir. Bilhassa pembeliği soluklaşır ve rengi biraz daha grileşir. Daha ciddi bozulmalarda ise zaten direkt kokudan anlaşılacağı gibi, kıymada çürümeler meydana gelir. Böyle bir durumda bu kıymanın kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Tüketilmesi durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanızı öneriyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *