Çamaşır Makinesinde Sentetik Ne Demek?
Günümüzdeki çamaşır makinelerinde sentetik, pamuklu, hassas, yorgan, narin gibi farklı farklı isimlerde birçok program bulunmaktadır. Eskiden bu programlar yokken yerin ısı dereceleri vardı ve kumaşın türüne göre düşük ya da yüksek ısıda yıkıyordunuz. Teknoloji geliştikçe yerine gelen değişim hem işimizi oldukça kolaylaştırıyor, hem de makineyi kullanmayı öğrenmek daha kısa bir zaman alıyor.
Çamaşır Makinesinde Sentetik Ne Demek?
Çamaşır makinesinde bulunan sentetik programı, sentetik yani daha naylonumsu olan kumaş türleri için kullanılan bir yıkama programıdır. Aynı şekilde makinede yıkanması istenmeyen hassas kumaşlar için de kullanabileceğiniz bir programdır.
Çamaşır makinesini çalıştırmadan önce muhakkak çamaşırlarınız arasında ayrıştırmalar yapmanız gerekmektedir. Her kumaş türü aynı yıkama özelliklerine sahip olmadığı için karışık olarak yıkanması bazı çamaşırlarda küçülme, renklerin karışması ya da farklı zararların oluşmasına sebep olabiliyor. Bu programların ısı dereceleri de kumaşların türlerine göre ayarlandığı için bilhassa ev hanımlarına büyük kolaylık sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çamaşır Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Renkli çamaşırları, beyaz çamaşırları ve siyah çamaşırları ayrı olarak yıkamalısınız.
- Kumaş türlerini yıkarken dikkatli olmalısınız. Örneğin renklileri yıkayacaksınız ve bu kıyafetlerin içinde pamuklu, sentetik kumaş türleri bir arada. Bu gibi kıyafetleri eğer yıkayabiliyorsanız ayrı ayrı, yıkayamıyorsanız düşük ısıda yıkamanızı tavsiye ederiz.
- Yorgan, battaniye, kilim gibi eşyalarınızı kesinlikle ayrı olarak yıkamalısınız. Aksi taktide tüylenme, keçelenme gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.
- Yıkama talimatlarında makinede yıkanması önerilmeyen kumaşlarınız varsa makinede yıkamamaya dikkat etmelisiniz. Bazı kumaşların makinede yıkandığında yapısı bozulabilmektedir. Bu yüzden bu talimatlara uygun olarak yıkamak her zaman önemlidir.
- Bazı gece kıyafetlerini yıkarken de dikkatli olmalısınız. Bilhassa boncuklu, taşlı kıyafetlerinizi eğer makinenizde bu kıyafetlere uygun program varsa o programda, yoksa da riske atmamak adına kuru temizleme tercih etmelisiniz.
- Kot pantolon, baskılı tişört gibi kıyafetlerinizi her zaman ters çevirip yıkamalısınız.
- Fermuarlı kıyafetlerinizde fermuarları kapattıktan sonra makineye atmalısınız. Aksi taktirde fermuarlar bozulabilmektedir.
- Çamaşır makinesinde yıkamadan önce tüm kıyafetlerinizin varsa ceplerini kontrol etmelisiniz. Peçete, bozuk para ya da küçük maddeler makinenin tıkanmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda peçete parçalandığı için tüm kıyafetlere bulaşabiliyor ve sonrasında çıkarmak için epey uğraş gerektirebiliyor.
Çamaşır Makinesinin İç ve Dış Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
- Çamaşır makineleri her ne kadar sağlam bir eşya olarak evin bir köşesinde yıllarca bizimle yaşasa da, makinenin uzun ömürlü olması için yapılması gereken bir takım bakımlar vardır. Biz size bu bakımı masrafsız minimum düzeyde bir ürün ile yapabileceğinizi söylüyoruz; sirke. 🙂 Sirke sadece yemeklerde değil ev temizliğinde de sıklıkla kullanılan bir üründür. Her alanda rahatlıkla tercih edilmesinin en büyük nedeni tamamen doğal olması. Makinenizi temizlerken hem içine hem dışına rahatlıkla sirke kullanabilirsiniz.
- Sirke temizliğinde yapmanız tek gereken su ile sirkeyi karıştırmak. Sonra temiz bir bez yardımıyla makinenizin dış kısmını rahatlıkla silebilirsiniz. İç kısmı biraz daha özen gerektiriyor, burada makinenin deterjan gözüne sirke ekliyorsunuz ya da direkt olarak çamaşırları koyduğunuz alana da sirke koyabilirsiniz. Daha sonra kısa programda makinenizi çalıştırırsanız tertemiz olacaktır. Meydana gelen sirke kokusunu da makinenizi bir saat havalandırarak tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
- Filtre temizliğinde ise, makinenizin tamamen kapalı olduğundan emin olduktan sonra fişini de çekin ve filtrenin bulunduğu kapağı çıkarın. Filtrenin içinde bulunan artıkları iyice temizledikten sonra filtrenizi de sirke ile yıkayabilirsiniz. Böylece makinenizi doğal bir yöntemle tertemiz yapmış olacaksınız.