Donmuş Bal Nasıl Çözülür?
Balın donması bozulmasından kaynaklanıyormuş gibi bir bilgi yaygın olsa da bu tamamen yanlıştır. Bal, yapısı gereği özellikle kış aylarında donarak kristalleşebilmektedir. Aynı şekilde doğru bir şekilde muhafaza edilememesi sonucunda da donmalar meydana gelebilmektedir.
Donmuş Bal Nasıl Çözülür?
Donmuş balı çözebileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Aynı şekilde donmuş balda şekerlenme de meydana geldiğinden, bal donmamış olsa dahi şekerlenmesi durumlarında da bu yöntemleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gelelim bahsedeceğimiz yöntemlere;
- Yöntem 1: Balınızı öncelikle ısıda tutmanız gerektiğini belirtelim. Kavanoz içerisindeki balınızı yanan kalorifer peteğinin üzerinde yaklaşık olarak 1 gün boyunca bekletin. Balınız eski kıvamına gelecektir.
- Yöntem 2: Bu yöntemde balın su ile çözünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bal kavanozunun içine girebileceği büyüklükte bir tencerenin içerisine yarısına kadar su koymalısınız. Daha sonra bu su dolu tencere içerisine bal kavanozunu da koyduktan sonra ocağın altını yakabilir ve su kaynamaya başladıktan yaklaşık 15 dakika sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Böylece balınız yine eski haline dönmüş olacaktır.
- Yöntem 3: Bu yöntemde ise en sağlıklı olan buhar yönteminden bahsedeceğiz. Aslında 2. yöntemde olduğu gibi, yine bir tencerenin yarısına kadar su doldurun ve su dolu tencerenin tam olarak içine girmeyecek şekilde başka bir tencereyi de üzerine koyun. Bal kavanozunu da en üstte yani boş tencere içerisine yerleştirdikten sonra ocağın altını yakabilirsiniz. Burada olacak olan, su kaynamaya başladıkça çıkacak olan buhar üst tencerenin ısınmasını sağlayacak ve bu sıcaklık ile donmuş bal çözülecektir. Bu işlemin diğer işlemlere göre daha ağır ve kimi zaman tekrarlanmasını gerektiğini de hatırlatalım.
Bal Nasıl Saklanmalıdır?
- Balı saklarken her zaman oda sıcaklığı tercih edilmelidir. Bal yapısı gereği buzdolabında saklanmaya uygun olmadığından, bu durum balın donmasına veya şekerlenmesine sebep olmaktadır.
- Yine bal plastik bazlı kaplar içerisinde saklanmamalıdır. Bu kapların içerisindeki maddeler, balın içinde bulunan besin değerlerinin kaybolmasına sebep olmaktadır. Balınızı sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız kesinlikle cam kavanozlar tercih etmeniz gerekmektedir.
- Balın uzun süre hava ile temas etmemesi önemlidir. Her ne kadar bal çabuk bozulabilen bir gıda olmasa da, çevresindeki koku ve kiri içine alabileceğinden hem tadının bozulmasına hem de görüntüsünde farklılıklara yol açacaktır.
- Balınızı oda sıcaklığında saklamanız gerektiğini söylemiştik. Bu ortamın kesinlikle rutubetli ve nemli olmaması gerekiyor. Bal, kuru, hijyenik bir ortamda saklanmalıdır.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Satın alacağınız balın gerçek olup olmadığını ilk olarak renginden anlayabilirsiniz. Gerçek olan balın sapsarı bir rengi yoktur, daha turuncuya yatkındır. Yine gerçek olan bal şekerlenme ve don yapmaktadır fakat sahte ballarda bu nadiren görülen bir durumdur. Bunun yanı sıra gerçek balda yoğun bir koku alamazsınız ve daha katı bir kıvamdadır. Sahte bal ise hem yoğunluk olarak fazla akışkan hem de hafif bir kokusu bulunmaktadır.