Pratik Bilgiler

Halı Yıkandıktan Sonra Neden Sararır?

Yıkama sonrasında ortaya çıkan halılarda sararma durumu hepimizin canını sıkan bir durumdur. Peki halı yıkandıktan sonra neden sararır ? Halılarda ki bu sararmanın temel nedeni, halı kılları arasında kalan bakterilerin yıkama sonrasında hızlıca yeniden üremesidir. Bakterilerin bu denli üremelerinin engellenebilmesi için yıkanan halının en dikkat edilmesi gereken aşaması, halının kurutma aşamasıdır. Oldukça, en kısa sürede kurutulan halılarda, bakteri sorunu ortadan kalkacak ve bu nedenden dolayı halının sararması engellenecektir.

Halıda Sararmanın Nedenleri Nelerdir?

  • Halılardaki sararmanın nedenleri sadece bakteriler olmayıp birçok nedenden ötürü halılar yıkandıktan sonra sararabilir.
  • Özellikle evde yıkanan halılarda genellikle ortaya çıkan sararma durumu, halının yıkanma sonrası suyunun iyi sıkılamaması ya da yeterli bir şekilde durulanamaması sonucunda bölgesel olarak sararmalar ortaya çıkar.
  • Yıkama işlemi sonrasında halıların kurutma öncesinde içerisinde biriken fazla suyun bir şekilde alınması – ki bu işlemin daha kesin sonuç verebilmesi için piyasada özel makineler mevcuttur – halının kuruma süresini hızlandırır ve içerisinde biriken su nedeniyle oluşan sararmaların da önüne geçer.
  • Yıkama işlemi sırasında kullanılan halı şampuanları, içerisinde bulundurdukları kimyasal maddeler sebebi ile halıda sararma yapabilir. Bu nedenle halılarda kullanacağımız şampuanı rastgele değil, kullanım koşullarına uygun olarak satın almalıyız. Kullandığımız şampuandan kaynaklanan sorunlarda, bu konu ile ilgili araştırma yapmalı ve gerekirse şampuanı üreten yahut şampuanın satın alındığı firma ile iletişime geçerek sorunun bildirilmesi çözüm açısından faydalı olabilir.

Sararan Halılara Doğal Çözümler

  • İçerisinde kimyasal maddeler bulundurmayan doğal temizlik ürünlerinin geçtiğimiz yıllarda ki kullanımı iyice artmaya başlamıştır. Bunun sebebi ise içeriğinde kimsayal maddeler barındıran temizlik ürünlerinin kullanım aşamasında hem halıların yüzeyine ve kıl yapısına hem de insan cildine verdiği ciddi zararlar vermesidir.
  • Deterjanlar içerdiği kimyasallar nedeniyle birkaç kullanım sonrasında, halının yumuşaklığını alabilir ya da konusu geçen sararmalara neden olabilir. Bu nedenden dolayı doğal yöntemler kullanılarak, oluşan sararmalara bu şekilde müdahale etmek, halının tekrar eski haline geri dönmesine yardımcı olabilir.
  • Halıların yüzeyinde derinlemesine oluşan kahve veya çay sararmalarının yok edilebilmesi ya da hafifletilebilmesi için sıcak limonlu su kullanılabilir. Bir kabın içerisinde sıcak suya biraz limonun suyu sıkarak halı üzerinde ki bölgesel sararmaları bu karışımla silebilirsiniz.
  • İşe yarar düzeyde kullanılabilecek olan bir diğer doğal yöntem ise karbonattır. Ilık ya da sıcak suya bir miktar toz karbonat eklendikten sonra halı yüzeyinde ki bölgesel sararmaların üzerini temiz bir bezle silip kurumaya bırakabilirsiniz. Halınız kuruduktan sonra üzerinde bulunan lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.

Halı Temizliğinde Püf Noktalar

Yıkanması oldukça zor ve emek gerektiren bir iştir halıların yıkanması. Bu yüzden son zamanlarda artık halı yıkama işlemlerini kişiler değil bir çok farklı özel firmalar üstlenmiştir. Fakat bu firmaların içinden bir kaç tanesi halıları baştan savma temizleyebilmektedir. Bu sebepten dolayı halınızı bir firmaya teslim edecekseniz eğer o firmayı iyi bir şekilde araştırmalısınız.

Eğer halı yıkama işlemi evde gerçekleştirilecekse, kirlenmiş olan suyun her yıkama ve sabunlama işlemi sonrasında halıya temas etmediğinden emin olunmalıdır. Halı durulandıktan sonra rulo haline geririlerek dik konumda bekletilip suyu süzdürülmelidir. Yatay olarak bekletilen halılarda sararmaların meydana gelme olasılığı çok daha yüksektir. Yaklaşık olarak 1 saat kadar suyu süzdürülen halı yapılabilen en kısa sürede kurutulmalı, eğer varsa duvar ya da kalın sağlam bir ip üzerine atılarak havalanacak bir şekilde kurutulması gerekmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *