Pratik Bilgiler

Kabarmayan Hamurla Poğaça Yapılır Mı?

Çat kapı gelen misafirleriniz için ya da kahvaltıda şöyle sıcacık bir poğaça yapmak için sıvadınız kolları. Öncelikle yapmanız gereken şey enfes bir hamur yoğurmak. Tüm malzemeleri bir araya getirdiniz, un, süt, maya, tuz. Güzelce streçlediğiniz hamurunuzu dinlendirmeye bıraktınız. Geri dönüp baktığınızda gördünüz ki hamurunuz kabarmamış. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Mayanızı fazla sıcak ya da soğuk suda bekletmeniz, kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmaması ya da yoğurduğunuz hamuru yeterli sıcaklıkta tutmamanız hamurunuzun mayalanmaması ve kabarmaması için birer sebeptir.

Mükemmel Kabarmış Bir Hamur Nasıl Hazırlanır?

Değindiğimiz gibi hamur için kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer yardım aldığınız tarifte bazı malzemelerin soğuk kullanılması gerektiği özellikle belirtilmemişse temel malzemeleriniz mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Özellikle içinde kullanacağınız su, süt gibi sıvı maddeleri mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu temel maddeleri ılık kullanmanız kullandığınız mayanın aktive olmasını ve hamurunuzun kolayca mayalanmasını yani kabarmasını sağlayacaktır.

Diğer dikkat edilmesi gereken şey kullanılacak malzemelerin sırasıdır. Sıranız eğer maya, süt ve su devamında da toz şeker şeklinde olursa daha doğru olur. Bu sayılan malzemeleri güzelce karıştırın. Ama unutmayın bu aşamada kesinlikle tuz eklemeyin. Eğer bu aşamada tuz ilave ederseniz kullandığınız maya daha geç aktive olacak ve hamurunuz istediğiniz gibi kabarmayacaktır. Bu yüzden tuzu ve unu en son eklemeniz tavsiye edilir.

Hamurun kıvamı yapacağınız yiyecek için farlılık gösterir. Bu yüzden kullandığınız tarifte hamurun kıvamının nasıl olacağı belirtilmişse o şekilde bir kıvam tutturmanız gerekir. Ama tüm tarifler için hamurunuzun ne çok sert ne de çok cıvık olmaması gerekir. Eğer kullandığınız tarif aksini belirtmemişse kulak memesi kıvamında olmasına özen gösterin. Hamurunuzu yoğurma işlemi bittikten sonra oda sıcaklığında üzeri örtülü bir biçimde mayalanmaya bırakın. Mayalandırdığınız ortamın çok soğuk ya da çok sıcak olmadığına ve oda sıcaklığında olduğuna dikkat edin. Ortalama 40 dakika ile 1 saat arasında hamurunuz mayalanacaktır.

Hamur Kabarmazsa Ne Yapılır?

Bu kadar uğraştınız ve yoğurma ya da mayalama işlemi sırasında küçük bir hata yaptınız. Sonucunda hamurunuz mayalanmadı ve doğal olarak da kabarmadı. Sanık hamurunuzu çöpe atmayın. Eğer yukarıda saydığımız tüm aşamaları doğru yaptıysanız ve en son oda sıcaklığı yerine daha soğuk bir ortamda mayalama için bıraktıysanız sıcaklık yeterli olmadığı için mayalanmamış demektir. Bu sorun genellikle havaların soğumasıyla kış aylarında yaşanır.

Böyle bir durumla karşılaştıysanız fırınınızı 50 dereceye ayarlayın. 10-15 dakika kadar fırının ısınmasını bekleyin. Daha sonra ısınan fırını kapatın ve biraz dinlendirin. Yoğurduğunuz hamuru cam ya da ısıya dayanıklı bir kabın içinde üstü örtülü bir şekilde fırının orta bölümüne yerleştirin. Fırının içinde uygun sıcaklığı bulan hamurunuz mayalanmaya ve kabarmaya başlayacaktır.

Başka bir yöntem ise yoğurduğunuz hamuru içi su dolu bir kabın içine yerleştirin ve fırını aynı şekilde 50 dereceye ayarlayın. Üzerini kapattığınız mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin. Bu şekilde 20 ile 25 dakika arası fırının içinde bekletin. Daha sonra fırını kapattıktan sonra bu şekilde de 20 dakika kadar daha bekletin. Hamurunuzun mayalanmaya ve kabarmaya başladığını göreceksiniz.

Ama hamurunuzu yaparken hatalar yaptıysanız bu şekilde hamuru mayalamanız mümkün olmayacaktır. Bu durumda hamuru yine çöpe atmak yerine pişi, pizza gibi yollarla değerlendirebilirsiniz.

Kabarmayan Hamurla Poğaça Yapılır Mı?

Eğer yukarıda açıkladığımız gibi hamurunuzun kabarmamasının sebebi yoğurduğunuz hamurun uygun sıcaklıkta bekletilmemesi ise yukarıdaki tavsiyelerimizle hamurunuzu yeniden mayalayıp lezzetli poğaçalar yapabilirsiniz. Ama baştan itibaren hatalı bir yoğurma işlemi ise bu şekilde kabarmayan bir hamurla poğaça yapmanız pek de mümkün olmayacaktır. Bu hamurla pişerken kabarması gerekemeyen yiyecekler yapabilirsiniz. Mesela; pişi, pizza gibi. Ama poğaça hamuru özellikle kabarmalıdır ki lezzetli ve yumuşacık poğaçalar yapabilin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *