Pratik Bilgiler

Mercimek Çorbası Neden Köpürür?

Mercimek çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken ufak tefek ayrıntılar bulunmaktadır. Bu ayrıntılara dikkat edilmediği taktirde çorbanın köpürmesine neden olursunuz. Püf noktaları ile birlikte köpürmeden nasıl mercimek çorbası yapmak gerek, sizin için uzun uzun yazdık. Umarım sorunu gidermeye yardımcı olabilmişizdir.

Mercimek Çorbası Neden Köpürür?

Mercimek çorbası yaparken, önceliğiniz mercimeği iyi bir şekilde yıkamak gerektiğini unutmayın. Hatta mercimeğin suyu berraklaşana kadar birkaç kere yıkamanızı öneriyoruz. Daha sonrasında ise mercimek çorbasının lezzetli olmasını sağlamak adına eğer daha sonra çorbayı blenderdan geçirecekseniz, malzemeleri küçük küçük doğramadan iri bir şekilde karıştırabilirsiniz. Bu şekilde mercimek çorbanız pişerken köpürme meydana gelmiyorsa ne ala, fakat az da olsa köpürme oluşmuşsa, bu köpükleri tamamen bitene kadar alıp atmak gerekiyor.

Çorbanız piştikten sonra blenderdan geçirerek tamamen çorba haline getirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Eğer mercimeği iyi bir şekilde yıkamanıza ve pişerken meydana gelen köpükleri almanıza rağmen sık sık köpürüyorsa hala, o zaman bu durum mercimeğin cinsinden dolayı meydana gelebileceğini unutmamalısınız.

Mercimek Çorbası Püf Noktaları

  • Mercimek çorbasının en önemli püf noktası yukarıda da bahsettiğimiz gibi iyi bir şekilde yıkanmış olmasıdır. Suyunu birkaç kere değiştirerek iyice temizlenmesini sağlayabileceğiniz gibi, bu aşamada mercimeği ovarak yıkamak da köpürmesini engelleyen bir diğer yıkama şeklidir.
  • Lezzetli bir mercimek çorbası için kullandığınız yağ çok önemlidir. Bize size daima tereyağı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hem sağlıklı olması hem de yemeklere kattığı lezzet açısından, çorbanızı bir adım ileriye taşıyacak bir detaydır tereyağı. Soğanlarınızı küp küp doğradıktan sonra tereyağında kavurabilirsiniz. Aynı şekilde ince kıyılmış sarımsak kullanmanız da yine mercimek çorbasının tadını güzelleştiren minik bir püf nokta olduğundan, bu aşamada soğanlarla birlikte sarımsak da koyabilirsiniz.
  • Yine eğer daha lokanta usulü bir çorba yapmak istiyorsanız, tereyağının içine soğan ve sarımsağı katmadan önce un koymanızı öneriyoruz. Unun topaklanmasını engellemek için iyi bir şekilde kavurmak gerektiğini de hatırlatalım.
  • Çorbanızın rengini belirleyen aslında iki sebze vardır. Patates ve havuç. Eğer çorbanızın daha sarı olmasını istiyorsanız az havuç, çok patates koymanız gerekmektedir. Eğer daha turuncumsu olmasını tercih ederseniz ise yine ağırlıklı olarak havuç koymanız gerekmektedir. Daha kırmızımsı bir renkte olmasını istiyorsanız ise soğanları kavurduktan sonra domates veya biber salçası ekleyebilirsiniz.
  • Marketlerde satılan mercimekler ikiye ayrılmaktadır; İthal ve yerli. İthal mercimek piştikten sonra rengi daha yeşilimsi olurken, yerli mercimek de ise daha sarıdır. Mercimeğin ithal mi yoksa yerli mi olduğunu ise ambalajında üretildiği yere bakarak anlayabilirsiniz.
  • Mercimek çorbasının tadını güzelleştiren bir diğer püf nokta ise et – kemik suyu. Bilhassa un kavurma aşamasında bu suyu ekleyebilirsiniz.
  • Mercimek çorbasını yaptınız ve blenderdan da geçirdiniz. Dilerseniz tekrar tülbent ya da tel süzgeç kullanarak çorbanızı süzebilir ve iri kalan malzemeleri tamamen ayıklayabilirsiniz.
  • Yine mercimek çorbası yaparken bilhassa büyüklerimizin sıklıkla kullandığı bir diğer püf nokta ise tahta kaşık! Evet biraz garip geliyor olsa da, çorbanın tadını değiştirmemesi ve kıvamını etkilememesi açısından her zaman tahta kaşık kullanır büyüklerimiz. Bu da uygulamadığımız ama bilinmesi gerektiğini düşündüğümüz bir püf nokta olarak kalsın burada. Şimdiden kolay gelsin! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *