Lahana Sarması Yanına Ne Gider?
Lahana sarması, meşakkatli bir yemek olduğundan dolayı çoğunlukla misafir geleceği zaman hazırlanan, herkesin severek tükettiği ama her zaman bulamadığı lezzetli bir yemektir. 🙂 Bu kadar özel olmasından dolayı, yanında sadece yoğurt ile servis etseniz bile herkesi mutlu edebilirsiniz ama bazen bu kadar sınırlı kalmıyor. Biz size lahananın yanında tüketebileceğiniz birkaç yemek fikri verdik. Şimdiden afiyet olsun!
Lahana Sarmasının Yanına Ne Yapılır?
Lahana sarmasının yanına her yemeği yapamazsınız çünkü uyum yakalaması diğer yemeklere göre biraz daha zordur. Lahananın kendisinin doyurucu olmasından dolayı yanında yapacağınız yemeğin de çok ağır olmaması gerekmektedir. Biz size kolaylık olması açısından birkaç tane tüyo verme istedik. Aşağıda okuyabilirsiniz.
1. Çorba
Lahana dolmasının yanına hafif, çok mideyi doldurmayan çorba tercih edebilirsiniz. Çorba olarak ise en ideal olanı sebze çorbası veya mercimek çorbası, sarmanın yanına gidebilecek ideal çorbalardır.
2. Yoğurtlu Kızartma
Lahana çorbası da yoğurt ile birlikte tüketilebilecek bir yemek olduğundan yanına kızartma da yapabilirsiniz. Hem tat olarak uyumlu olacaktır hem de çorba ve lahana sarmasının yanına ekstra bir alternatif olarak rahatlıkla tüketilebilmektedir.
3. Salata – Turşu
Salata ve turşu yemek masalarının olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Yemeğin yanına salata hazırlamanız, midenizin yemek aralarında dinlenmesini de sağlayacaktır.
NOT: Lahana sarmasının içinde pirinç olduğundan dolayı, yanına pilav yapılması hazımsızlığa sebep olabilmektedir. Eğer mezelik miktarda lahana sarması varsa yanına pilav tüketilmesinde sorun yoktur fakat ana yemek olarak lahana sarmasından bahsediyorsak, kesinlikle pilav tüketmemenizi öneririz.
Lahana Sarması Püf Noktalar
- Lahana sert ve kırılgan bir sebzedir. Bu yüzden ilk önce dikkatli bir şekilde kaynatmanız ve kaynattıktan sonra soğuk suya batırıp çıkararak saracak kıvama gelmesini sağlamanız gerekmektedir. Bu önemli püf noktaya dikkat edilmediğinde, yani lahana doğru bir şekilde kaynatılmadığında yapraklarda kırılmalar ve yırtılmalar meydana gelebilmektedir.
- Lahananın kolay bir şekilde sarılması için uygulayabileceğiniz bir diğer püf nokta ise, lahanayı kaynattıktan sonra buzdolabınızın dondurucu kısmında bir süre bekletin. Donduktan sonra yaprakları çıkarın ve çözülmesini bekleyin. Bu şekilde yapraklarınız da kolay sarılabilir bir hale gelecektir.
- Lahana sarmasının lezzetli olmasını sağlayan püf noktalardan bir diğeri ise salçalı sosudur. Sarmaları tencereye dizdikten sonra, sarmaları az miktarda geçecek kadar su ile salça ve tuzu bir kap içinde iyice karıştırıp daha sonrasında sarmaların üzerine dökmelisiniz.
- Lahana ya da asma yaprağı, daha doğrusu sarmalarınızı hangi yaprakla sarıyorsanız sarın, pişirmeden evvel muhakkak üzerine tabak kapatmalısınız. Bu şekilde pişmesi, yaprakların açılmasını da engelleyecektir.
Sarmalık Lahana Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Lahanayı almadan önce muhakkak eliniz ile tartmalısınız. Yapraklar birbirinden ayrı olmalı ve içi boşmuş gibi bir his vermelidir.
- Alacağınız lahananın sert ve damarlı olmamasına dikkat etmelisiniz. İri lahana ile sarabilirsiniz fakat lahananın sert ve damarlı olmasını sarılmasını büyük oranda etkilemektedir.
- Alacağınız lahananın üzerinde yumuşama, ezilme ya da çürüme gibi belirtiler olmamalıdır. Bu tür lahanalar piştiğinde iyice yumuşayacağından açılmalara ve dağılmalara neden olur.
- Yaprakların kesinlikle yırtık olmamasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda sarmayı etli yapacaksanız daha ufak yapraklar, zeytinyağlı yapacaksanız ise daha iri yapraklar tercih etmelisiniz.