Reçelde Yanık Kokusu Nasıl Giderilir?
Reçel yaparken ufacık bir dalgınlık reçelinizin çöp olmasına sebep olabiliyor. Ne reçeli olursa olsun, eğer dibi tuttuğunda ve zamanında müdahale edilmediğinde reçelinizde hiç çıkmayacak bir yanık kokusuna sebep olabilirsiniz. Peki böyle bir durumla karşılaşıldığında ne yapmak gerekiyor? Sizin için anlattık.
Reçelde Yanık Kokusu Nasıl Giderilir?
Reçeldeki yanık kokusunu giderebilmek için öncelikle reçeli başka bir tencereye almanız gerekiyor fakat dibini sıyırmamaya özen göstermelisiniz. Böylece daha dikkatli bir şekilde kurtarma aşamasına geçebilirsiniz.
Yeni tencereye alınan reçeli bir köşede bekletiyoruz. Sonrasında ise elinizde varsa karanfil veya tarçın, ikisinden birini bir cezve içerisinde çok az bir su ile bir süre kaynatın. Bu kaynattığınız tarçınlı ya da karanfilli suyu reçelinizin içine dökün ve iyice karıştırın. Bu şekilde reçeldeki yanık kokusunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
İleri durumlardaki yanıklarda maalesef reçeli baştan yapmaktan başka çare yoktur. Dibi tamamen yanmış ise ne yaparsanız yapın koku ve tadı değiştirmeniz mümkün olmayacaktır.
Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Reçel yaparken dibinin tutmaması için yüksek tabanlı çelik tencere kullanmak doğru olacaktır.
- Hangi meyveden ya da bitkiden reçel yapıyorsanız, o bitkinin kesinlikle taze ve temiz olması gerekmektedir. Eğer meyve büyükse parçalara ayırarak pişirmeniz, hem süreyi kısaltacaktır hem de daha rahat bir tüketim sağlayacaktır.
- Reçel yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de kullandığınız kaşıktır. Mümkün olduğunca tahta kaşık kullanmalısınız. Diğer türlü durumlarda reçelin kıvamını tutturması daha zor olacaktır.
- Reçel kaynarken köpüklenmeler meydana gelir. Bu durumu çoğu kişi önemsemese de aslında köpükleri almamak reçelin daha çabuk şekerlenmesine zemin hazırlar. Bu yüzden reçel köpürdükçe o köpükleri almalısınız.
- Reçelde şeker miktarı da çok önemlidir. İlk kez reçel yapacaksanız muhakkak daha önce denenmiş bir tarife göre şeker oranını ayarlamanızı öneriyoruz. Şekerin az ya da fazla olması durumlarında yine reçelin sulanmasına, şekerlenmesine ve bozulmasına neden olur.
- Reçel kaynadıktan sonra, en son bir iki damla limon damlatın ve bir taşım kadar daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Bunu yapmak da reçelinizin kristalleşmesini ve şekerlenmesini önleyecek önemli bir püf noktadır.
- Reçelin kıvamı her zaman akışkan olmalı ve bir yere damlattığınızda o damlanın dağılmaması gerekiyor. Reçelinizin altını kapatmadan önce bir yere damlatarak da kıvamını anlayabilirsiniz.
- Reçelinizi her zaman cam kavanoz içinde muhafaza etmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde bu cam kavanozların da reçel konmadan önce iyice bir temizlenmiş ve kurulanmış olması önemlidir.
Reçel saklarken;
Reçel çabuk bozulabilen bir gıda değildir fakat çabuk şekerlenebilir. Reçelin şekerlenmesi yapış yapış bir görüntüye sebep olur ve tat olarak da farklılaşır. Bu yüzden şekerin nasıl saklandığı oldukça önemlidir. Çoğu kişi reçeli buzdolabında saklamayı tercih etse de, bilinenin aksine reçeli bu şekilde saklamak şekerlenmesine sebep olacaktır. Bu yüzden reçeli hava almayacak şekilde, serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Reçelin uzun süre hava ile temas etmesi durumunda tüketirken iyice gözlemlemeniz gerektiğini unutmayın. Tatlı bir yiyecek olduğundan birçok sinek ve böceğin ilgisini çeker ve kısa sürede reçeliniz kirlenebilir. Üzerini her zaman en azından streç ile örtmelisiniz.