Sarma Tuzlu Olursa Ne Yapılır?
Sarma tuzlu olursa ne yapılır ? Nasıl kurtarabiliriz ? Tuzu nasıl azaltabilirsiniz ? Sorularının çözümlerini bulmak böyle bir durumla karşılaşıldığında kurtarıcı olabilir. Salamura yaptığınız yaprakları tek tek ayırdınız. Zeytinyağlı yaprak sarması için hazırlayıp iç ile sardınız. Pişirme ve servis işlemi de bittikten sonra tadında garip bir farklılık olduğunu fark ettiniz. Sarma eğer fazla tuzlu olmuşsa bunun nedeni hem iç harcından dolayı hem de salamura yapraklarının tuz oranının yüksek olmasından dolayı olabilir. Böyle bir sorun sarma hazırlandıktan sonra düzeltilebilir mi ? Nasıl yapılır ?
Sarmayı Hazırlarken Tuzlu Olduğunu Fark Etmek
Zeytinyağlı yaprak sarmanın eğer çok tuzlu olduğunu düşünüyorsanız ihtiyacınız olan tek ve yegane şey patatestir. Patatesleri dilimledikten sonra sarma tenceresine eklemek oldukça yararlı bir çözümdür. Eğer içeriğinde ki tuz oranı yüksekse patates sarmanın tadını normale çevirecek kadar içindeki fazla tuzu çekecektir.
Eğer sarmayı henüz pişirmemişken sadece hazırlama aşamasında tuzlu olduğunu fark ederseniz alt orta ve üst kısımlarına dilimlenen patatesleri nizami olarak yerleştirebilirsiniz. Yaprak sarmaların arasına yerleştireceğiniz patatesler ile sarmalar pişerken gereğinden fazla tuzlu olmayacak ve patates bu fazla tuzu çekecektir. Böylelikle siz de bu yöntemle sarmalar her tuzlu olduğunda bunu bu durumu düzeltebileceksiniz.
Sarmayı Pişirdikten Sonra Tuzlu Olduğunu Fark Etmek
Sarmayı pişirip sonrasında ise tuzlu olduğunu fark ederseniz hazırladığınız zeytinyağlı yaprak sarması yemeğinin tuzunu tekrar ayarlama gibi bir şansınız olmayacaktır. Fakat bunu düzeltebilmek için sarmayı servis ederken durumu kurtaracak bir kaç farklı çözüm deneyebilirsiniz. Örneğin; Sarmanın yanında yapacağınız domatesli ya da salçalı tuzsuz bir sos ile servis ettiğinizde tuz dengesini sağlamış olacaksınız. Damak zevkine bağlı olarak zeytinyağlı yaprak sarmasının yanına yoğurt da yakışır. Eğer tercih ederseniz bol yoğurt ile servis edeceğiniz sarmalar tuzlu olmuş olsa bile yoğurt bu dengeyi düzelterek tadının iyi olmasını sağlayacaktır.
Sarmanızın iç harcına tuz koymadan önce salamura yaptığınız yaprakların tuzuna bakarsanız böyle bir durumla karşı karşıya kalma olasılığınız düşer. Salamura yaprakların tuzunun fazla olması durumunda bu sorunu düzeltmek için yine az önce bahsettiğimiz bu yöntemlere başvurarak tadı dengeleyebilirsiniz. Eğer salamura yapraklar çok tuzlu ise iç harcını az tuzlu yapmakta fayda vardır. Eğer yine yaptığınız sarmaların çok tuzlu olmasından yakınıyorsanız ve evinizde patates yoksa, pişerken üzerine limon dilimleri koyup biraz daha fazla su ekleyerek tuz dengesini sağlayabilirsiniz.
Sarma Yapmanın 3 Püf Noktası
- Yaprak sarma damak zevkine göre çeşitlilik gösterir; Mesela İç Anadolu Bölgesi’nde en yaygın olan yöntemde iç harca: soğan, nane, maydanoz, salça, karabiber eklenerek pirinçle buluşturulurken, Ege Bölgesi’nde ise zeytinyağlı yaprak sarması tarifinde: fıstık, kuş üzümü, tarçın, toz şeker malzemeleri tatlandırma işlemini gerçekleştiriyor.
- Yaprak seçimiyle başlar her şey; Mayıs ortasından temmuz ayına kadar uzanan bir toplama zamanı olan asma yaprağını sarma yemeğinizin lezzetli olması için zamanında satın almalı ya da zamanında toplayıp iyi bir şekilde saklayıp, korumalısınız.
- En İyi Yaprak Saklama Yöntemi; Salamura, hem kuru hemde sulu olarak iki farklı şekilde yapılabiliyor. Kuru yaprakları sıkıca üst üste katlayarak kapağını üzerine kapatabilir ya da üzerine tuz basabilirsiniz. Böylece yapraklarınız daha uzun süre dayanır.