Pratik Bilgiler

Taze Bal Neden Köpürür?

Bal, bal arılarının çiçek çiçek dolaşarak çiçek nektarlarının ve polenlerinin toplanmasıyla ve kendi vücutlarındaki özel maddelerin de yardımıyla hazırlanması sonucu oluşan bir besindir. Balın içerisinde bulunan doğal glikoz sayesinde tabiatın bize sunduğu en güzel besinlerden biridir. Bu neden ile fazlaya kaçılmadan yenilen bal insan vücuduna ve sağlığına oldukça iyi gelmektedir. Türkleri diğer toplumlardan ayıran farklardan birisi zengin içerikli kahvaltılarımızdır. Bal, Türk kahvaltılarının eksik olmayan gıdasıdır. Yanında kaymak ya da yağ olması halinde tadından yenmez. Hatta yapay şeker yerine birçok içecek ve yiyecekte tatlandırıcı olarak bal kullanılabilir. Hatta çayların içerisinde, tatlıların içerisinde ya da tatlıların üzerini süslemek amacı ile sıklıkla bal tercih edilir.

Balın İnsana Yararları Nelerdir?

  1. Bal, tam anlamıyla bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm mineralleri ve vitaminleri içerisinde barındırmaktadır. Özellikle içerisinde bulunan, günümüzde hemen hemen herkeste eksikliği bulunan demir oranı oldukça yüksektir. Bu neden ile düzenli olarak tüketilen bal sayesinde dolaşım ve sindirim sistemi düzenlenir. Bunun yanı sıra içerisindeki kalsiyum sayesinde de iskelet sistemi oldukça güçlü bir hal alır.
  2. Vücudun üreticiliğin artması ve bakteri oluşumunun önlenmesi için de bal tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü, düzenli bal tüketimi ile beraber kandaki alyuvar sayısında oluşan artış ile birlikte kanda taşınan oksijen miktarını desteklenir.
  3. Bal anti bakteriyel bir besindir. Ülser, gibi iç organlarımızda bulunun yaraların iyileşmesine yardımcı olurken, ciltte oluşan egzaman, kepek gibi yaraların üzerine sürüldüğünde iyileşmesine yardımcı olur.
  4. Bal, probiyotik bir gıdadır. Yani, düzenli bal tüketimi ile beraber insan vücudu için yararlı olan bakterilerin artışı sağlanacak ve vücut direncinde artış meydana gelecektir.
  5. Cildi kuru olan kişilerin vazgeçilmezi olan bal, eğer yüze ya da vücuda herhangi bir şekilde karışım yaparak maske halinde uygulanırsa ciltteki nem miktarını artar. Balı zerdeçal, yoğurt, gibi besinlerle karıştırmanız halinde ciltteki lekelerde azalmanın olduğu da görülecektir.
  6. Aynı şekilde saça yapılan maskelerin içerisine eklenen bal ise saç dökülmelerini azaltacak ve saçın güçlenmesini sağlayacaktır.
  7. Eğer hastalandıysanız ve öksürüyor iseniz bal yemeniz öksürüğünüze iyi gelecektir. Hatta oluşan katı öksürüklerin birden kesilmesini dahi sağlayacaktır.
  8. Yapay glikoz şekerini bırakmak isteyen kişiler için de alternatif bir gıdadır. Yiyeceklerini veya içeceklerini tatlandırmak isteyenler birçok şeyin içerisine bal ekleyebilirler.

Balın Üzeri Neden Köpürür?

Balın köpürmesinin sebebi balın içerisinde bakteri üremesidir. Eğer balın saklandığı kap dışarıdan hava alıyor ise bu durum bal içerisindeki bakteri üremesinin artmasına ve tabi ki balın bozulmasına sebep olur. Balın içindeki bakterilerin çoğalması ile bal bozulmaya başlar. Bunun belirtisi olarak ise balın tadı değişir ve üzerinde köpükler oluşmaya başlar.

Bal arıları tarafından yapılan bal peteklerindeki ballar dinlendirilmeden hızlı para elde edebilmek için hasat yani peteklerin boşaltılması işlemi sıklıkla yapılır. Aslında balın hemen paketlenmeden petek üstünde bir süre dinlendirilip olgunlaştırılması gerekmektedir. Erkenden hasat yapılarak paketlenen ballar daha kısa sürede bozulur ve dolayısıyla üzerinde köpükler oluşur. Bunun sebebi dinlendirilmeyen bal, içerisinde bulunan havayı dışarıya gönderirken köpük oluşturmasıdır.

Bir diğer sebep balın saklandığı kabın içerisine herhangi bir şekilde su damlamış ise bal şekerlenir ve bu sebeple bozulur. Şekerlenen balın üzerinde doğal glikoz kristalleşme şeklinde kaldığı gibi köpürmeler de oluşur. Böyle olan ballar da bozulmuş demektir. Bozulmuş balların hiç tereddütsüz çöpe atılması gerekmektedir. Tüketilmesi halinde insan sağlığı açısından zararlı sonuçlara sebep olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *