Pratik Bilgiler

Yaprak Sarması Pişirirken Ne Kadar Su Konur?

Yaprak sarması yapımı zaman alan ama bir o kadar da çabuk tüketilen ve çok sevilen yemeklerden biridir. Vakit alan bir yemek olduğundan, yaparken de dikkatli olmak gerekiyor keza başa dönüp tekrar uğraşabileceğimiz bir yemek değil. Öncelikle belirtelim; lezzetli sarmalar elde etmek istiyorsanız belli başlı bulunan püf noktalarını dikkate alarak ilerlemelisiniz. Aksi takdirde yapraklarda açılmalar, parçalanmalar gibi hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

Yaprak Sarması Pişirirken Ne Kadar Su Konur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaprak sarması pişirmek uzun vakit alan bir işlemdir. Aslında sarmanın pişmesi değil de sarılması oldukça vakit ve enerji alıyor. Olmadı baştan diyebileceğimiz bir yemek türü olmadığından, püf noktalar daha çok önemli bir yer ediniyor yaprak sarmasında. Fakat şu an için asıl konumuz ne kadar su konması gerektiği yönünde olduğundan önce bu soruyu cevaplandırmak istiyoruz; Sarmaları pişirmeden evvel, sarmaların bittiği yere kadar su koymanız gerekmektedir.

Şimdi gelelim püf noktalara;

1. Saracağınız Yaprak Cinsi

Neredeyse her yaprakla sarma yapabilirsiniz fakat her yaprak aynı lezzeti vermemektedir. Bu yüzden lezzetli sarmalar yapmak istiyorsanız her zaman taze, yırtılmamış ve damarlı olmayan yaprakları tercih etmenizi öneriyoruz. Kalın damarlı yapraklar sarmanın tadını değiştirmiyor olsa da, yerken ağıza gelebildiği için oldukça rahatsız edici olabiliyor.

2. Yaprağınızı Uzun Süre Kaynatmayın

Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Aslında yaprağınızı kaynatmamanız gerekiyor, kaynattığınız suyun içine yaprağı batırıp çıkarmanız yeterli olmaktadır. Uzun süre kaynar su içinde yaprakların beklemesi aynı zamanda parçalanmasına da sebep olur.

Yaprağınızı kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, kaynar suyun içinden yaprağı aldıktan sonra hemen soğuk su içine batırmanız gerekiyor. Bu yaprağın şoklanmasına neden olacaktır. Bunu yapabilmek için ise büyük bir kap içerisinde ocağın yanında su bulundurabilir ve işlemi daha çabuk bitirebilirsiniz.

3. Harcının Taze Olması

Şöyle söyleyelim, yaprak sarmasında yaprak ne kadar önemliyse iç harcı da o kadar önemlidir. Kullanacağınız pirinç, maydanoz, soğan ve diğer malzemelerin kesinlikle taze olması gerekiyor. İnanın eğer malzemelerde bozulmalar varsa sarmanız da lezzetten uzaklaşıyor. Yine etli olan sarmalarda da bilhassa etin tazeliği önemli bir yer ediniyor. Çünkü et bakteri üretebilen bir gıda olduğundan sadece sarmanın lezzeti değil, sağlığı da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

4. Sarmaları Pişirirken Dikkat!

Yaprak sarmanızın ekşi olmasını isterseniz, sarmaları tencereye dizdikten sonra üzerine birkaç dilim limon koymanızı öneriyoruz. Hem görüntü olarak hem de lezzet olarak limon sarmanızı diğer sarmalardan ayıracak bir püf noktadır. Bunun yanında aslında yazımızın ana konusunda da bahsettiğimiz gibi, koyacağınız su miktarı da oldukça önemlidir. Sarmalarınızı geçmeyecek kadar su koymanız yeterli olacaktır.

Sarmalar bazen pişerken dağılabileceğinden dolayı, böyle bir ihtimali tamamen ortadan kaldırmak adına üzerine porselen düz bir tabak veya kalan ya da yırtık diye ayırdığınız yaprakları kapatabilirsiniz. Böylece sarmaların yırtılmasını ya da açılmasını da engellemiş olursunuz.

Yapraklarınızı yüksek ateşte pişirmemenizi öneriyoruz. Her yemekte olduğu gibi yaprak sarmasında da her zaman kısıt ateşte pişirmelisiniz. Böylece yaprak sarmalarınız ağır ağır pişeceğinden çok daha lezzetli olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *