Pratik Bilgiler

Tarhana Kaç Gün Bekletilirse Tatlı Olur?

Anadolunun kendine özgü bir yemeği olan tarhana, türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Tarhananın optimum bekletilme süresi kış için tarhana hazırlığı yapan ev hanımlarının merak konusudur. Peki tarhana kaç gün bekletilirse tatlı olur? Optimum bekletilme süresi kaç gün olmalıdır? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için içeriğimizde derledik.

Tarhana Kaç Gün Bekletilirse Tatlı Olur?

Aslında bakıldığında tarhananın bekleme süresi tamamen damak zevkinize göre farklılık göstermektedir. Tarhanayı ne kadar uzun süre bekletirseniz o kadar ekşi, ne kadar kısa süre bekletirseniz de o kadar tatlı bir tat olacaktır.

Ortalama olarak optimum bekletilme süresi; 3 ila 10 gün aralığında olmalıdır. En az 3 gün bekletmeye dikkat etmelisiniz. 3 ila 5 gün arasında bekletilen tarhananın tadında tatlılık farkedilir. 5 günü aşan bekleme süresinde ise tarhananın tadında ekşime meydana gelir. Tamamen damak tadınıza süre, tarhananızın bekleme süresini ayarlayabilirsiniz.

Tarhana Hamuru Ekşi Olursa Ne Yapılır?

Eğer tarhananızın hamuru çok ekşi olduysa, tarhananızı kurutup ıslatmayı deneyin. Tarhanayı ıslattıktan sonra ise suyunu iyice süzün. Son olarak tarhana hamurunu tekrar ıslatarak, gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. Bu yöntemi uyguladığınız takdirde ekşilik tamamen gitmiş olacak, tam da damak tadınıza göre tarhana yemeği elde etmiş olacaksınız 🙂

Tarhana Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlk olarak tarhana yapımında kullanılacak yoğurt ve yaş maya temin edin. Yoğurdu ve yaş mayayı alırken son kullanma tarihlerine dikkat ederek temin ediniz.
  • Yoğurt ve yaş mayayı karıştırdıktan sonra kıvamını inceleyerek(genellikle kulak memesi kıvamı dediğimiz kıvamda olmasına özen gösterin), ardından 5-6 saat ağzı kapalı bir şekilde mayalanması için bekletmeye başlayın. Bir süre sonra kabarcıkların oluştuğunu farkedeceksiniz, işte tam bu kabarcıkları farkettikten sonra da tekrar yoğurmamız gerekiyor hamurumuzu. Hamuru tekrar yoğurduktan sonra 3 ila 10 gün arasında beklemeye bırakıyoruz.
  • Tarhananız yeteri kadar süre bekletildikten sonra kurutma aşamasına geçiyoruz. Kurutma aşamasında temiz bir bez ve çok fazla kişinin girmeyeceği bir oda tercih edin. Kurutacağınız tarhanaların altına sofra bezi gibi bir bez sererek, temiz kalmasını sağlayın.
  • Tarhananız tamamen  kuruyana kadar artık ayrı bir odada bunları beklemeye alın. Tam olarak kuruyana kadar tarhananın altındaki bezi oynatmamaya çalışın. Ne zamanki hamurun dış kısmı kurudu, işte o zaman tarhananız hazır diyebiliriz. Tamamen kuruduktan sonra afiyetle tarhananızı kış günlerinde afiyetle yiyebilirsiniz 🙂

Tarhana Nasıl Saklanır?

  • Tarhana hamurlarının kuruması esnasında mümkün olduğunda serin ve kuru bir ortam tercih edilmelidir. Ortamın kesinlikle güneş ışığı almadığından emin olmanız gerekmektedir.
  • Tarhana hamurunuz kuruduktan sonra bez torba veya cam kavanoz içinde gönül rahatlığıyla saklayabilir, yemek yapacağınız zaman çıkartıp tüketebilirsiniz.

Bozuk Tarhana Nasıl Anlaşılır?

  • Tarhananızı pişirdiğiniz zaman yağının renginde değişiklik oluyorsa, bozulduğu anlamına gelir.
  • Eğer tarhananızı kısa bir süre bekletmenize rağmen tadı tatlı değilse, ekşi bir tat alıyorsanız bu da bozulduğuna işaret eder.
  • Tarhananızın üzerinde küçük siyahımsı noktalar belirmeye başladıysa, hava ile çok fazla temas ettiğinden dolayı bozulmuş demektir. Böyle bir durumda siyah noktalar dışında böceklenme de görebilirsiniz. Bu durum da bozulduğu anlamına gelir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *