Bozuk Balkabağı Nasıl Anlaşılır?
Balkabağı severlerin en çok merak ettiği konuların başında; bozuk balkabağı nasıl anlaşılır? sorusu gelmektedir. İçeriğinde bulundurduğu karoten sayesinde, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirici bir etkiye sahip olan balkabağının mevsimi kış sezonudur. Kış aylarında ister bütün isterseniz de parçalı/dilimli olarak alıp tüketebileceğiniz balkabağının lezzeti de bir o kadar güzeldir.
Bozuk Balkabağı Nasıl Anlaşılır?
Eğer manavdan ya da pazardan temin ettiğiniz balkabağını, birkaç gün içerisinde tüketecekseniz dilimlenmiş şekilde almanızda fayda vardır. Ancak uzun süre bekletecekseniz, balkabağını bütün almanızda ve mümkünse kilerde saklamanızda fayda vardır.
Peki uzun süredir evimizde sakladığımız bütün ya da dilimli balkabağının bozulup bozulmadığını nasıl anlarız? Bunu anlamanın birkaç yolu var:
- Balkabağınız yumuşamaya ve sulanmaya başladıysa,
- Balkabağının üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladıysa,
- Eğer balkabağı içini yediyse,
- Şayet olması gerekenden farklı bir koku varsa,
- Balkabağının renginde değişim varsa,
Yukarıda sıraladığımız durumları gözlemliyorsanız, balkabağınız bozulmuş olabilir. Peki bozulmayı önlemek için neler yapabiliriz?
Balkabağı Saklama Yöntemleri Nelerdir?
- Bütün halinde aldığınız balkabağını, oda sıcaklığında kiler vs. gibi bir ortamda gönül rahatlığıyla 3-4 ay kadar bir süre saklayabilirsiniz.
- Eğer dilimlenmiş balkabağınızı saklamak isterseniz, buzdolabında saklamayı tercih edebilirsiniz. Ancak buzdolabında/derin dondurucuda maksimum 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. 3-4 günden daha fazla saklamanı mümkün değildir.
Balkabağı Bozulmadan Ne Kadar Süre Dayanır?
Bütün halinde aldığınız balkabağını 3-4 ay kadar süre bozulmadan korunaklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Ancak buzdolabınıza veya derin dondurucunuza attığınız dilimlenmiş balkabağını maksimum 3-4 gün saklayabilirsiniz.
Dilimlenmiş Balkabağı Nasıl Saklanır?
Dilimlenmiş balkabağını saklamanın pek çok yöntemi bulunmaktadır. Fakat dilimlenmiş balkabağınızı anında tatlı için veya yemek için tüketecekseniz, oda sıcaklığında buzdolabına koymadan 1-2 saat beklemenizde zarar yoktur. Ancak uzun süre bekletecekseniz, mutlaka birazdan anlatacağımız yöntemleri uygulamanız gerekiyor 🙂
- İlk olarak balkabağını bıçak yardımıyla, dışında sert kabuk kısmından ayırın.
- Kullanacağınız şekle göre tatlı için ya da yemek için; küp küp veya uzunlamasına(kendi tercihinize göre) dilimleyin.
- Sonrasında dilimlenmiş balkabağınızı suda yıkadıktan sonra bir bez yardımıyla paketlemeden önce iyice kurulayın. Paketlemeden önce tamamen kuru kalmasına dikkat edin.
- Son olarak ise kuruladığınız balkabağı dilimlerinizi kilitli torbalara veya buzdolabı poşetlerine koyup, buzluğunuza ya da dondurucunuza koyun. Yemek ya da tatlı yapacağınız zaman artık istediğiniz gibi buzluktan çıkartıp, afiyetle yiyebilirsiniz 🙂
Bütün Balkabağı Nasıl Saklanır?
Bütün olarak aldığınız balkabağınızı serin ve karanlık bir yerde saklamaya dikkat edin. Rutubetten uzak ve hava alan bir odanız varsa, alanınızın oda sıcaklığında olduğuna dikkat ederek 3-4 ay boyunca gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz. Ancak her türlü çürüme veya bozulmaya karşın, balkabağınızın altına karton veya gazete kağıdı koymanız etkili olacaktır.