Pratik Bilgiler

Şekerparenin Şerbeti Sıcak mı Dökülür Soğuk mu?

Hamur işi tatlı severlerinin vazgeçilmezlerinden olan şekerpare, türk mutfağının şerbetli tatlılarından en bilinenidir. Şekerpare seven ve yapan hanımların en çok merak ettikleri konuların başında; “şekerparenin şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu?” sorusu gelmektedir. İçeriğin devamında şerbetin sıcak mı yoksa soğuk mu dökülmesi gerektiğini detaylıca inceledik.

Şerbetli Tatlıların Şerbeti Soğuk mu Yoksa Sıcak mı Dökülür?

İçeriğimizin başında bahsettiğimiz şekerparenin şerbetinin soğuk mu yoksa sıcak mı dökülmeli konusu, sadece şekerpare tatlısı için değil. Tüm şerbetli tatlılar için geçerli bir konudur. Şerbetli tatlı yapan hanımların en çok kararsızlık yaşadıkları ve bilinmezliğe girdikleri konu; şerbetin sıcak mı yoksa soğuk mu olması gerektiğidir.

Şerbetli tatlıların ustalarına sorduğumuzda bu sorunun cevabını; ne çok sıcak ne de çok soğuk olarak aldık. Şerbetli tatlılardan şerbetin sıcaklığının ne çok soğuk ne de çok sıcak olması gerekmektedir. Ilık bir halde olan şerbeti gönül rahatlığıyla tatlınızda kullanabilirsiniz.

Şekerparenin Şerbeti Sıcak mı Yoksa Soğuk mu Dökülmelidir?

Şekerparenin şerbeti ile ilgili sorularımızı ustalarımıza yönelttik. Şekerpare şeklinde kurabiye hamur işi tatlısı yaptığımızda hem kurabiyelerin hem de şerbetin ılık olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Hem şerbetin hem de kurabiyelerin aynı ısı değerlerinde olması tatlımızın lezzetli olması için oldukça mühim bir konudur.

Her ne kadar şerbetli tatlıların şerbetinin ılık olması gerektiğinden bahsetsek de, bu durum yaptığımız tatlı türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; baklava tarzı yufkalı tatlılarda yufkaların sıcak şerbetin ise soğuk olması tavsiye edilmektedir.

Şekerpare Şerbeti Kaç Dakika Kaynatılır?

Şekerpare tatlısını hazırlarken, şekerparenin lezzeti şerbetin kaynamasıyla da alakalıdır. Hanımların şerbetli tatlı yaparken merak ettikleri konulardan bir diğeri ise; tatlı şerbetinin ne kadar süre kaynatılması gerektiğidir. Tatlı yapımı esnasında şerbetin ortalama 15-20 dk kaynamasına dikkat edin. Şerbeti 20 dakikadan fazla kaynatmak, şerbetin tadında anormalliğe sebep olabilir.

UYARI: Şerbetli tatlıların şerbetini kaynatırken fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat edilmelidir. Kıvamının fazla koyu ya da sulu olması, şekerparenin lezzetini olumsuz etkileyecektir.

Şerbet Nasıl Yapılır?

Yazımızın devamında tatlı şerbetini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 3-4 su bardağı dolusu su,
  • 1/4 limon suyu,
  • 3 su bardağı kadar şeker.

Yapılışı:

  • İlk olarak suyu ve şekeri derin bir tencereye koyun. Kaşık yardımıyla şeker eriyinceye kadar iyice karıştırın.
  • Ocağınızın altını yüksek ateşte açarak, kaynamasını sağlayın.
  • Şekerli suyu iyice 20-30 dk kadar kaynattıktan sonra hazır ettiğiniz limonun suyunu içerisine ekleyin.
  • Limon suyunu da ekledikten sonra 10 dk kadar ocağın altını kapatın ve soğuması için ayrı bir tencereye alın.
  • Son olarak şerbetinizi tatlılarınızın üzerine dökün ve afiyetle servis edin. Şimdiden size ve misafirlerinize afiyet olsun 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *