Sararan Duşakabin Nasıl Temizlenir?
Sararan duşa kabinlerin temizlenmesi beklemeye bağlı olarak oldukça yorucu olsa da, biraz çabayla rahatlıkla temizlenebilir. Kireçlenmiş, sararmış veya kararmış duşa kabinlerinizi doğru bir şekilde nasıl temizleyebileceğinizi size küçük ipuçları ile anlatıyoruz!
Sararan Duşa Kabin Nasıl Temizlenir?
- Sararmış duşa kabini temizlemeden önce mümkünse uzun saplı fırçalardan temin etmenizi öneriyoruz. Bu fırça, sizin daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Fırçanız varsa veya fırçasız, öncelikle domestos ile duşa kabini iyice köpürtmelisiniz. Aynı şekilde krem cif de kullanabilirsiniz falan domestos daha etkili bir kimyasal üründür. İç ve dış olarak iyice köpürttüğünüz duşa kabini bir süre bu şekilde beklettikten sonra durulamanız sararmanız kolayca yok olmasını sağlar.
- Sararmaların önüne geçebilmek için yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise çok amaçlı kullanılan sprey şeklinde satılan kimyasal temizleyicilerdir. Dilerseniz banyonuzun fayanslarını da bu temizleyici ile temizleyebilirsiniz. Bu ürünü seçerken bilhassa kir – pas çıkarıcı özelliğinin olmasına da özen göstermelisiniz. Böylece yaptığınız temizlik daha etkili olacaktır.
- Sararmış, kireçlenmiş ya da rutubetten dolayı kararmış duşa kabinlerde, beklemeye de bağlı olarak kimyasal kullanımı önemlidir. Maalesef doğal olsun diye kullanacağınız sirke, karbonat gibi ürünler, kimyasallar kadar etkili olmayacak ve sizin daha fazla yorulmanıza sebep olacaktır.
Kimyasal Temizleyici Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kimyasal ürünlerin dikkatsiz bir şekilde kullanılması kısa vadede, mide bulantısı, baş dönmesi, zehirlenme gibi rahatsızlıklara sebep olabileceği gibi, uzun vadede kullanımında ise solunum yollarında kalıcı problemlere neden olabilmektedir. Bu yüzden yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu tür problemlerin yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gereken bazı uygulamaları aşağıda sıraladık.
- Deriniz kesinlikle kimyasal herhangi bir ürün ile temas etmemelidir. Bu yüzden her temizlik öncesinde muhakkak ellerinize eldiven geçirmenizi öneriyoruz.
- Kimyasal temizleyiciler içinde yüksek miktarda zehirli asitler bulunmaktadır. Bu asitler her ne kadar temizlikte bize büyük oranda yardımcı olsalar da bu kimyasallara dokunmak kadar solumak da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu yüzden her temizlik öncesinde muhakkak yüzünüze maske takmalısınız.
- Temizliğe başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer uygulama ise kıyafettir. Kullanılan her kimyasal temizleyici küçük bir dikkatsizlik sonucu kıyafete sıçradığında kolaylıkla leke oluşturabilmektedir. Bu lekeleri ise genellikle çıkarmak zor hatta çoğu zaman imkansızdır. Bu yüzden temizliğe başlamadan önce lekelense dahi üzülmeyeceğiniz kıyafetlerinizi giymenizi ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz diğer uygulamaları takip etmenizi öneriyoruz.
Kimyasal Temizleyici Ürünlerin Zararları Nelerdir?
Kimyasal ürünler sadece insanlara değil çevreye de oldukça ciddi zararlar vermektedir. Dünyamız nefes alan ve yaşayan bir gezegendir. Üzerinde biz hala yaşayabiliyorsak, bu aslında tamamen dünyanın kendini yenilemesi ile ilgilidir. Kimyasal ürünlerin direkt olarak doğaya salınması veya kimyasal atıkların dikkat edilmeden doğaya saçılması, o bölgedeki bitkilerin ve canlıların da nefes almasını, büyümesini ve geleceğini etkileyecektir. Uzun ve sağlıklı bir ömür istiyorsak, önceliğimiz buna dikkat etmek olmalıdır.
Kimyasal ürünlerin insanlara verdiği zararların listesi aslında oldukça uzundur. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, bu temizleyici ürünler aslında zehirdir ve kullanırken her zaman önlem almamız gerekiyor. Vücuda etkilerinden kısaca bahsedecek olursak;
- Deride kalıcı renk açılması, deride kızarıklık, sivilcelenme, siğil, yara oluşumuna sebep olur.
- Solunum yollarında enfeksiyona ve hatta organların işlevlerini aksatmasına sebep olabiliyor. Bu durumda maalesef ciddi hastalıkların önünü açmakta.
- Bilhassa tuvalet – banyo için kullanılan temizleyiciler dikkat edilmediğinde cilt yanıklarına, körlüğe, zehirlenmelere sebep olabilmektedir.
NOT: Kimyasal temizleyici kullandıktan sonra kendinizde ya da çevrenizdeki herhangi bir canlıda gariplikler hissederseniz, kusma gibi bulgular meydana gelirse, öncelikle zehirlenmiş olabileceğinizi düşünerek en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneririz.