Semizotu Yemeğinin Yanına Ne Gider?
Semizotu yemeği bir sebze yemeğidir. Bu yüzden yanına yapacağınız yemeğinde mümkün olduğunca sebze yemekleri ile uyumlu olması önemlidir. Eskiden sıklıkla sadece meze olarak tüketilen semizotu, günümüzde artık neredeyse daha çok yemek olarak tüketiliyor. Biz de sizlere yardımcı olabilmek için, semizotunun yanına neler yapabileceğiniz ile ilgili birkaç tüyo vermek istedik.
Semizotu Yemeğinin Yanına Ne Gider?
Semizotu bizce, kesinlikle tüketilmesi gereken sağlıklı bir sebzedir. Her markette rahatlıkla bulabileceğiniz gibi, özgür bir bitki olduğundan her yerde rahatlıkla büyüyebilir. Yani sizde yetiştirebilirsiniz. Gelelim konumuza… Sizi çok bekletmeden alternatifleri hemen sunalım.
1. Çorba
Her öğün sağlık açısından çorba içilmesi aslında oldukça önemlidir. Bu yüzden semizotu yemeği öncesinde de, hem de doyurucu olması açısında mercimek veya ezogelin çorbası yapabilirsiniz.
2. Makarna
Makarna hem kolay hazırlanabilen pratik bir yemektir hem de doyurucudur. Semizotuyla da oldukça uyumlu olacağından emin olabilirsiniz.
3. Bulgur Pilavı
Semizotu yemeği genellikle pirinç ile pişirilir. Bu yüzden yanına pirinç pilavı yapılması uygun olmayacağından, doyurucu bir alternatif olarak bulgur pilavı yapabilirsiniz. Ayrıca bulgur pilavını sebzeli yapmanız da yine semizotu ile uygun olacaktır.
4. Et
Sebze ile etin birlikte kullanılması, hem sindirim açısından hem de lezzet olarak uyum yakalanması açısından oldukça uygundur. Bu yüzden semizotu yemeğinin yanına sadece et pişirerek de menünüzü hazırlayabilirsiniz.
Semizotunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Semizotu besin değeri yüksek bir bitkidir ve bu yüzden de tüketilmesi insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Faydalarından kısaca bahsetmemiz gerekirse;
- Semizotu faydalı asitler bakımından oldukça zengindir. Özellikle kalp hastaları için tüketilmesi faydalı bir yiyecektir.
- Semizotu içerisindeki minerallerden dolayı kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolün düşürülmesinde de etkili bir gıdadır.
- Semizotunun bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden bilhassa bağışıklık sistemine zarar veren hastalıklarda semizotu gibi yararlı yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir.
- Enfeksiyon temizleyici ve idrar sökücü özelliği bulunmaktadır. O yüzden böbreklerde meydana gelen kumlanma, taş gibi durumlarda semizotu tüketebileceğiniz gibi, sıklıkla idrar yolları enfeksiyonu oluyorsanız da yine semizotu tüketmeniz gerekmektedir. Genel olarak sıklıkla semizotu tüketmeniz zaten mikrobik hastalıklardan da direkt olarak korunmanızı sağlar.
- Semizotunun içinde bol miktarda lif bulunmaktadır. Bu lifler ise bağırsakların çalışmasını sağlayarak bilhassa kabızlık sorununu tamamen ortadan kaldırmaktadır.
- Semizotunun içerisinde yine bol miktarda vitamin de bulunmaktadır. Bu vitaminler sayesinde halsizlik, yorgunluk gibi durumlarda insanın kendisini daha dinç hissetmesini sağlıyor.
- Semizotunun bilhassa çiğ olarak tüketilmesi, cilt problemlerinin de önüne geçiyor. Aynı şekilde içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde de, göz ile ilgili bir rahatsızlığınız varsa bu hastalığın daha ağır bir şekilde ilerlemesini sağlar.
- Semizotu ile yapılan yüz maskelerinin, ciltte meydana gelen güneş lekelerini de geçirdiği bilinmektedir.
Güneş Lekeleri İçin Semizotu
Semizotunun bilhassa yazın meydana gelen güneş lekelerini gidermek için sıklıkla tercih edildiğini biliyoruz. Bunun ile ilgili olarak size bir semizotu maskesi tarifi vermeye geldik! Bu tarif ile sadece cildinizdeki güneş lekelerini değil, yaşlanma belirtilerini, ciltteki yorgunluğu da ortadan kaldırabilirsiniz.
Gelelim tarife. Öncelikle semizotundan kopardığınız yapraklar ile maydanozdan kopardığınız birkaç yaprağı bir kase içerisinde iyice bir yıkayın. Daha sonrasında ise bir Türk kahvesi fincanı kadar yoğurt, bir limonun 4/1 i kadar limonu da içine sıkarak karışımı püre haline getirmeniz gerekiyor. Bu püreyi cildinize, çeneden itibaren alnınıza ve göz altlarınıza da uygulayarak sürün ve yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda yüzünüzü durulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 2 kez yapmanız gerektiğini de hatırlatalım.