Tatlı Şerbeti Kaç Dakika Kaynatılır?
Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarının hemen hemen hepsinde şerbet bulunur. Tatlıya son noktayı koyan ve tadını veren şerbetidir. Baklava gibi yufkalı tatlılarda ve şekerpare, revani, kalburabastı gibi hamurlu tatlıların olmazsa olmazdır şerbet. Peki tatlı şerbetleri nasıl hazırlanır? Tatlı şerbeti kaç dakika kaynatılır? Tatlı şerbeti hazırlamanın püf noktaları nelerdir?
Şerbetin temelinde su, şeker, limon bulunur. Fakat şerbetin kıvamı ve sıcaklığı çok önemlidir. Doğru yapılmayan bir şerbet tatlının fazla yumuşak veya sert olmasına, tatlının çabuk şekerlenmesine ve lezzetinin olmamasına neden olur. Su, şeker ve limondan oluşan şerbeti hazırlarken öncelikle tencereye su ve şeker alınır. Hazırlayacağınız tatlılara göre su ve şeker miktarı değişmektedir. Su ve şekeri ocağa alıp şeker iyice eriyene kadar karıştırmak gerekir. Şekerin tamamen erimesi çok önemlidir. Yoksa tatlınız çabuk şekerlenir. Altı açık şekilde şeker eriyene kadar kaynatıyoruz. Şerbet fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz ve 15 dakika pişirmeye devam ediyoruz. Sonra limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz. Böylelikle şerbetiniz hazır oluyor.
Şerbet kıvamı da çok önemli bir konudur. Çünkü şerbet kıvamı çok yoğun olursa tatlı üzerine dökünce tatlı şerbeti çekmez ve tatlınız çok kuru olur. Çok akışkan kıvamda bir şerbet dökerseniz de tatlı çok hızlı bir şekilde şerbeti çeker ve tatlınız olması gerekenden daha yumuşak olur. Tatlı şerbetinin kıvamı nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabı ise tencereden 1 kaşık şerbet alıyoruz ve yukarıdan tencerenin içine döküyoruz. İp gibi akıyorsa doğru kıvamda demektir. Eğer damla damla akıyorsa biraz daha kaynatılması gerekir.
Farklı bir test etme yöntemi ise şerbetten bir kaşık ile tırnağımıza damlatıyoruz. Eğer şerbet tırnağınızdan su gibi akmıyorsa ve damlacık gibi kalıyorsa şerbet kıvamınız olmuş demektir.
Şerbetimiz Hazır Peki Tatlıya Sıcak Sıcak mı Dökeceğiz Yoksa Soğuk mu Dökeceğiz?
Hamurlu şerbetli tatlıların hamurunun kalın ve sert olması nedeniyle şerbet mutlaka sıcak sökülmelidir. Şerbet sıcak olarak dökülünce tatlı şerbeti güzelce çeker ve yumuşacık tatlınız olur. Burada tatlınızın da sıcak olması çok önemlidir.
Yufkalı ve gevrek bir tatlı yapıyorsak şerbeti sıcak olarak dökmüyoruz ılımasını bekliyoruz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk tatlımızın üzerine ılık şerbeti döküyoruz. Böylece dışı daha çıtır çıtır içi de yumuşacık bir tatlı elde etmiş oluruz.
Afiyet olsun 🙂