Turşuya Neden Şeker Konur?
Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin sirke ve salamura denilen tuzlu su içerisinde laktik asit fermantasyonu tekniği ile kurulmasıdır. Böylece sebze ve meyveler kış aylarında tüketilmek üzere daha dayanıklı hale getirilmiş olur. Sonbahar aylarında pazarlarda turşuluk malzemeler satılmaya başlanır ve kış ayları için evlerde turşular kurulur. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri haline gelen turşu özellikle bakliyat yemeklerinin yanına çok yakışmaktadır. Turşu içerisinde oldukça fazla vitamin bulnumaktadır. Antioksidan özellik taşır. Bu nedenle de kış aylarında çok faydalıdır.
Turşuya şeker konulamasının nedeni turşunun sert olmasını önlemek içindir. Bazen turşular sert olur bunun nedeni şeker konulamamamış olmasıdır. Turşu kurarken bazı kişiler sirke bazı kişiler ise limon kullanmaktadır. Bunu dışında sirke ruhu veya limon ruhu koyarak da turşu yapanlar vardır. Sirkeruhu veya limon ruhu turşunun daha hızlı ve daha çok asitlenmesini sağlar. Ama sirke ruhu veya limon ruhu konulan turşular daha sert olur. Bu noktada şeker koymak hem turşunun sert olmasını önler hem de asitliğini dengeler.
Turşu Nasıl Kurulur?
Tüm sebzeler ve meyveler yıkanır. İğne veya bıçak ile delikler açılır ki içlerine daha iyi tuz ve su girmesi sağlanır. Kavanozlara sebze ve meyveler yerleştirilir. Kavanozların içine 1 avuç civarında nohut atılır ve birkaç diş sarımsak atılır.
Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Turşu kurmadan önce satın alacağınız sebzelerin taze ve sert olmasına özen göstermelisiniz. Tuz olarak da kaya tuzu tercih ederseniz daha sağlıklı ve lezzetli turşu kurabilirsiniz. Tuz oranını ayarlamak oldukça önemlidir. Fazla miktarda tuz koyarsanız eğer yiyemezseniz az miktarda tuz koyarsanız da turşunuz olmaz ve içerisinde bakteri üremesi olarak bozulur. Kullanılan su mutlaka kaynatılmış ve soğutulmuş içme suyu olması gerekir. Cam kavanozlara yapılırsa daha steril ve daha uzun süre dayanıklı olur. İçerisine nohut atılırsa daha hızlı fermantasyon olur ve daha kısa sürede açılıp tüketilmeye başlanabilir. Kurma işlemi bittikten sonra serin bir yerde bekletmek gerekir. Ayrıca turşu kavanozları açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Yoksa bozulma olabilir. En üstüne maydanoz konulur ve sirke, tuz, limon tuzu, şeker ilave edilir. En son olarak da kaynatıp soğutulmuş su ilave edilir. 20-25 gün serin bir yerde bekletilir ve sonra açılarak afiyetle tüketilebilir.