Pratik Bilgiler

Buzluktan Çıkan Balık Ne Kadar Dayanır?

Balık muhafaza ederken dikkat etmemiz gerekenler olduğu gibi pişirmeden evvel de dikkat edilmesi gerekenler vardır. İnsan sağlığına oldukça faydalı olduğunu bildiğimiz balık doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde yine sağlığı tehdit eden bir gıdaya dönüşebilmektedir.

Buzluktan Çıkan Balık Ne Kadar Dayanır?

Balığı saklamak için buzluğu tercih ettiyseniz, çıkardıktan sonra uzun süre oda sıcaklığında bekletmeden, yani çözüldükten hemen sonra pişirmeniz gerekmektedir. Balık çözülürken aynı zaman bakteri üretme süreci de hızlanıyor. Bu durumda da ne kadar oda sıcaklığında bekletilirse aslında o denli bozulmasına sebep oluyoruz.

Balık Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Öncelikle aldığınız balığın tazeliğinden emin olmanız gerektiğini belirtelim. Balık eğer tazeyse hem buzdolabınızda hem de derin dondurucuda rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Fakat buzdolabında saklanan balığın maksimum 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Buzlukta saklanan balığı ise 2 ay kadar sonrasında tüketebilirsiniz.

Sadece balık değil her et türü doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde buzlukta da olsa bozulabiliyor. Balık ve diğer et türleri yapılarından dolayı bakteri üretmeye ve kısa sürede bozulmaya müsait gıdalardır. Bu yüzden balığınızı iyice temizledikten sonra hava almayacak şekilde sarmalı ve buzdolabı ya da buzluğa kaldırmalısınız. Eğer elinizde fazla miktarda balık varsa bu balıkları porsiyonlara bölerek saklamanız da daha yararlı olacaktır. Şöyle ki, dondurucuya kaldırılmış olan balık çözüldükten sonra tekrar buzdolabına kaldırılmamalıdır. Bu durumda aslında balığın bozulmasına neden olmuş olursunuz ve bu da balığı tekrar tüketmenizi engelleyecektir. O yüzden üzerine tarih yazdığınız poşetlere balıkları sararak saklamalı ve tüketeceğiniz miktarda balığı buzluktan çıkarmalısınız.

Balığın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Çok sık balık tüketen insanlar, balığın bozulup bozulmadığını ilk bakışta rahatlıkla anlayabiliyorlarken, sık balık tüketmeyen kişiler için bu konu tam bir soru işaretidir. Aslında bozulan balığın gösterdiği belirtiler gayet açık. Balığın ilk başta kokusuna dikkat etmelisiniz. Bozulan balık o kadar kötü kokar ki midenizi bile bulandırabilir. Bir de bunun yeni bozulmaya başlayan hali vardır ki bu koku sizi yine de rahatsız edecektir.

Balığınız bozulduğunu anlamanızı kolaylaştıracak bir diğer yol ise görüntüsüdür. Bilhassa buzluktan çıkarılan ve üzerine tarihi not edilmemiş balıkların ilk başta kokusundan bozulduğunu anlamak zorlaşabiliyor. Böyle bir durumda ise görüntüsünü incelemenizi öneriyoruz. Eğer görüntüde koyulaşma, çürüme varsa kesinlikle tüketmemelisiniz. Bozulmuş bir balığı tüketmek kişinin direkt olarak zehirlenmesine sebep olmaktadır.

Taze Balığı Anlamanın İpuçları

Balık sezonunun olmadığı zamanlarda bazı balıkçılar türlü türlü hilelere başvurabilmektedir. Bu hilelerin en bilineni ise balığın solungaçları. Şöyle ki taze balık solungacının renginden belli olur ama bazı durumlarda bayat balıkların da kırmızı solungaçları olabilmektedir. Bu aslında tamamen bir hiledir. Bu gibi hilelere aldanmamanız ve sağlığınızı riske atmamanız için size bazı ipuçları vereceğiz.

  1. Taze balığın kokusu olmaz. Bayatlamış ya da bozulmuş balığın nasıl koktuğunu aslında yukarıda anlatmıştık. Taze balıkta ise böyle bir koku söz konusu değildir. Balığı eğer koklarsanız çok hafif bir deniz kokusu alırsınız. Bu da balığın taze olduğunu gösteren bir ipucudur.
  2. Balığı inceleyin. Alacağınız balığın görüntüsüne pullarına iyice bakın. Taze balığın rengi canlıdır, derisi diri ve parlaktır. Oysa bayatlamaya başlayan balık hem solgundur hem de fazlaca yumuşaktır. Bunu en rahat dokunduğunuzda hissederseniz. Eğer dokunduğunuzda parmağınızı bastırdığınız yerde göçme meydana geliyorsa balık kesinlikle bayattır.
  3. Balığınızı siz seçin. Gözünüze kestirdiğiniz ve tazeliğinden emin olduğunuz bir balık varsa onu alın. Bir başkasının verdiği balığı tercih etmeyin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *