Buzluktan Çıkan Tavuk Hemen Pişirilir mi?
Tavuk, buzluktan çıkarıldıktan sonra çözülmesi için belli bir süre bekletilmesi ve çözüldükten sonra pişirilmesi gerekmektedir. Buzluktan çıkarıldığında don bir halde olduğu için bu şekilde direkt olarak pişirilmesi tavuğun tüketilme ömrü açısından iyi değildir.
Buzluktan Çıkan Tavuk Hemen Pişirilir Mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, don vaziyette olan tavuğun direkt olarak yüksek ateşte hemen pişirilmesi uygun değildir fakat acil olarak kullanmanız gerekiyorsa, bu etkiyi daha da azaltarak, yani birden yüksek ateşe koymak değil de, kısık ateşte haşlayarak ya da en sağlıklı yöntem olan buhar yöntemiyle çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Tavuk dikkatli bir şekilde saklanması gereken bir et ürünüdür. Hava alması, uzun süre oda sıcaklığında kalması ya da yine uzun süre buzdolabınızın alt kısmında beklemesi tavuğun bozulmasına neden olacak etkenlerdir. Bu yüzden eğer tavuğunuzu hemen pişirmeyi düşünmüyorsanız kesinlikle buzdolabınızın dondurucu kısmında muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Tavuğun Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Tavuk bozulduğu zaman belirtilerini hemen göstermeye başlayan bir gıdadır. Bu belirtilerden kısaca bahsetmemiz gerekirse;
1-)Koku
Bozuk olan her gıdada olduğu gibi tavukta da ilk belirti kokudur. Buzdolabınızda ya da dondurucuda sakladığınız tavuktan rahatsız edici kokular gelmeye başladıysa kesinlikle kurtarmaya çalışmayın.
2-)Görüntü
Bozulmuş olan tavuğun üzerinde bölge bölge koyulaşmalar, küflenmeler meydana gelmektedir. Eğer tavuğunuzda böyle bir belirti fark ettiyseniz kesinlikle tüketmemenizi öneririz.
3-)Tat
Çok nadir de olsa bazen tavuğun bozulma belirtilerini ilk başta fark etmek zor olabilmektedir. Bu durumda ise ilk kontrol etmeniz gereken tavuğun tadı olmalıdır. Pişirdiğiniz ya da haşlanmış tavuktan bir parça alıp tadına bakarak da bozulup bozulmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Bütün Tavuk Nasıl Saklanır?
Öncelikle aldığınız tavuk buzdolabında maksimum 3 gün saklanabilir fakat bizim önerimiz, aynı gün veya maksimum bir gün içerisinde tüketmeniz yönündedir. En nihayetinde et olduğu için, buzdolabının kapısının sürekli açılıp kapandığını varsayarsak bu durum tavuğun saklanması için gerekli olan ideal koşulları engellemektedir. Eğer bütün hali ile pişirmeyecekseniz kesinlikle parçalayarak saklamanızı öneririz. Fakat iki şekilde de tavuğu saklarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden kısaca bahsetmemiz gerekirse;
- Tavuk kesinlikle hava almamalıdır. Dondurucuda dahi saklıyor olsanız, bir şekilde hava ile temas eden tavuk direkt olarak bozulmaya başlayacaktır. Tavuğu dondurucuda 3 ay kadar saklanabilmesi için iyice sarmanız ve hava ile temasını tamamen kesmeniz gerekmektedir. Şunu da hatırlatalım, bütün tavuklar dondurucuda saklandığında 3 ay değil maksimum 1 ay kadar muhafaza edilebilmektedir.
- Tavuğunuzu her zaman porsiyonlara ayırmalısınız. Eğer kısa zaman içinde tüketecekseniz ve bütün olarak saklamak istiyorsanız da yine hava almayacak şekilde buzdolabınızın alt kısmında 1 gün saklayabilirsiniz. Parçalayarak saklarken de, nasıl kullanacağınıza bağlı olarak parçalara ayırıp, hazırlamalı ve buzdolabı poşetlerinde saklamalısınız.
- Tavuk eti kesinlikle diğer gıdalar ile temas etmemelidir. Tavuğun yanında bulunan ve bozulmaya başlayan bir gıdanın tavuk etini ya da tavuk bozulmaya başladığında kolay bir şekilde diğer gıdaları da etkileyebileceği için, buzdolabınızda mümkün olduğunca diğer gıdalar ile temas etmesinden kaçınmalısınız. Hatta bunu sağlayabileceğiniz en ideal yol, büyük kapaklı kaplar ya da tenceredir. Bilhassa hemen pişireceğiniz tavuğu buzdolabınızda tencere içinde saklamanız hem hava almasını hem de diğer gıdalar ile temas etmesini engelleyecektir.