Pratik Bilgiler

Hamur Neden Mayalanmaz?

Mutfağımızda sıklıkla yaşadığımız problemlerde biri özenle yoğurduğumuz hamurumuz mayalanmaması ve kabarmamasıdır. Hayalini kurduğumuz o börekler, poğaçalar, çörekler yoğurduğunuz hamur mayalanmazsa maalesef sizin için bir rüya olur. Peki yoğurduğumuz hamur neden mayalanmaz?

Öncelikle bakmamız gereken şey mayanın kendisidir. Bildiğiniz gibi market raflarında 3 çeşit maya vardır: İnstant maya, yaş maya ve kuru maya. Bu mayaları marketlerde her boyda ve gramda bulmanız ise mümkün değildir. İnstant mayalar 10 gram, kuru mayalar 100 gram, yaş mayalar ise 42 gramlık paketler halinde satılmaktadır. İnstant maya toz şeklinde olup un ile doğrudan karıştırılması yeterlidir. Bu yüzden ev hanımlarının sıklıkla tercih ettiği maya budur. Yaş mayanın ise ılık suda eritilerek una eklenmesi gerekmektedir. Katı halde olan yaş mayanın doğrudan unla karıştırılması mümkün değildir. Kuru mayanın ise ılık bir su içine konulduktan sonra tercihe göre bir miktar şeker ilave edilerek karıştırılır ve eritilir. Bu karışımın aktive olması için ise 10 dakika kadar beklenir.

Bir hamurun mayalanması için tüm koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir.

Hamur Nasıl Mayalanır?

  • Hamurun mayalanması için ilk ve en önemli dikkat edilecek şey kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Kullanacağınız mayanın yüksek sıcaklıkta öleceğini, düşük sıcaklıkta ise aktive olmayacağını unutmayın. Bu sebeple eğer yapacağınız tarifte sütün veya suyun soğuk ya da ılık olacağı özellikle belirtilmemişse hamurunuzun güzelce mayalanması için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Diğer önemli bir husus kullanılan malzemelerin ölçülerek kullanılmasıdır. Bu size kullanacağınız malzemelerin hepsinin kullanılıp kullanılmadığını da gösterecektir. Böylece hamur yoğurma işlemi tamamlanmadan eksik malzemeler tamamlanabilecektir. Eğer hamur işi yapmayı seviyorsanız ya da pastacılığa meraklıysanız evinizde muhakkak bir tartı bulundurun. İnternetten ya da tarif kitaplarından yardım alırken gördüğümüz ölçüler bir su bardağı, bir çay bardağı şeklindedir. Ancak herkesin evinde aynı boyutlarda su bardağı ya da çay bardağı olmadığı ortadadır. Bu sebeple eğer mükemmel bir hamur mayalamak istiyorsanız evinizde muhakkak bir tartı bulundurmalısınız.
  • Mayanın aktive edilmesi asla atlanmamalıdır. Aktive olmamış veya fazla sıcak suda bekletilerek öldürülmüş mayalardan istenilen hamurun çıkması beklenemez.
  • Ayrıca malzemeleri sırasıyla eklemek çok önemlidir. Özellikle karıştırma yapılırken maya ile tuzun temas etmemesi gerekir. Kullandığınız tariflerde kullanılan un miktarı farklılık gösterebileceği için bir miktar un ve su yoğurma işlemi boyunca hazır bulundurulmalıdır. Yine birçok tarifte belirtilen esnek ya da yumuşak hamur kıvamı tutturuluncaya kadar ekleme yapmak gerekebilir. Hamurun istediğiniz gibi iyi yoğrulup yoğrulmadığını anlamak için pencere testi dediğimiz testi yapabilirsiniz. Bunun için yoğurduğunuz hamurdan bir parça kopararak esnekliğine bakın. Eğer esnemeyip kopuyorsa biraz daha yoğurmanız gerekecektir.
  • Hamur yoğrulduktan sonra kullandığınız tarifte aksi belirtilmemiş ise oda sıcaklığında, üzerine bir bez örterek ya da streç film ile kapatılarak dinlendirme işlemi mayalama işlemidir. Bu işlemde doğru yoğrulmuş hamur en az 2 katı büyüklüğe ulaşacaktır. Mayalamanın başarılı olup olmadığını herhangi bir parmağınızla hafifçe hamura bastırarak anlayabilirsiniz. Eğer bastırdığınızda parmağınızın izi hamurun üzerinde kalıyor ama hemen eski haline dönüyorsa tebrikler, mayalama başarılı demektir.

Hamur Neden Mayalanmaz?

Eğer yukarıda saydığımız hususlardan herhangi birinde eksiklik olursa hamurunuz çok büyük bir ihtimalle mayalanmayacak ve kabarmayacaktır. Yoğururken oda sıcaklığı yerine çok sıcak ya da soğuk malzeme kullanmanız hamurun mayalanmamasına sebep olacaktır. Diğer bir husus ise mayanın içine şekerle birlikte tuz ilave etmektir. Son olarak eğer hamur yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında bekletilmemişse hamurunuzun mayalanmasını ve kabarmasını beklemeyin.

Saymış olduğumuz hususlara dikkat edilmesi halinde hamurunuzun mayalanmaması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *