Pastörize Süt Kaynatılır mı?
İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren her döneminde kas ve kemik gelişimi için süt ve süt ürünlerinin tüketimi büyük öneme sahiptir. Ancak taze ve kaliteli süt tüketimi ile bu gelişim sağlanabilir. Market raflarında çeşitli markalara ait onlarca süt çeşidi görebilirsiniz. Çeşitlerden bir tanesi de pastörize sütlerdir. Peki pastörize sütü diğer süt çeşitlerinden ayıran şey nedir ve pastörize süt nasıl tüketilmelidir?
Pastörize Süt Nedir?
Pastörizasyon işlemi; besinlerin içinde yer alan zararlı bakterilerin bozulma özelliğini kaybettirmek amacıyla uygulanan bir gıda işlemidir. Söz konusu pastörizasyon işlemi yapıldığında besinler daha uzun şekilde korunur ve tüketilir. Bu işlemin süte uygulanması ile süt raflarda daha uzun süre bozulmadan kalabilir.
Pastörize Süt Kaynatılır mı?
Çoğu insan özellikle çocuklar sütü ılık veya sıcak tüketmeyi tercih etmektedir. Peki pastörize süt kaynatılarak kullanılabilir mi?
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesi ve ardından hemen soğumaya bırakılması işlemidir. Yani çiğ süt paketlenmeden önce zaten kaynatma işleminden geçmektedir. Bu nedenle market ve benzeri yerlerden temin edebileceğimiz pastörize süt, çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işleminden geçmesine gerek yoktur. Kaldı ki pastörize sütler, sağlık tehdidi oluşturacak ya da bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmalardan zaten arındırılmıştır.
Peki Sütü Soğuk Tüketmek İstemeyen Kişiler Ne Yapabilir?
Sütü soğuk içmek istemiyorsanız, elinizdeki pastörize sütü maksimum 30-35°C’ye kadar ısıtarak tüketebilirsiniz. Ancak bu ısıtma işlemi yukarıda belirttiğimiz üzere 30-35°C’nin üzerine çıkmamalıdır. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz ve soğuk olarak tüketmek istemediğiniz pastörize sütü, kısık ateşte 1- 2 dakika beklettiğiniz takdirde -bu ısıtma işleminin kaynatma işlemine dönmemesi gerektiği unutulmadan- pastörize sütün içerisindeki besin değerleri, kaynatılan pastörize süte oranla korunmuş olacaktır.
Özetle; pastörize süt paketlenmeden önce kaynatma işleminden geçtiği için onu bir kez daha kaynatmak içinde yer alan besleyici maddelerin yok olmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla pastörize sütü kaynatmak yerine soğuk veya ılık şekilde tüketmemiz sağlığımız açısından daha faydalı olacaktır.
Pastörize Sütün Ömrü Ne Kadardır?
Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajının açılıp açılmamasına göre farklı olacaktır. Eğer pastörize süt, ambalajı açılmadan buzdolabında muhafaza ediliyor ise 5 ila 7 gün arasında bozulmadan kalabilecektir. Ancak bazı kaynaklar ise ambalajı açılmadan buzdolabında muhafaza edilen pastörize sütler için bu sürenin 3 ila 21 gün arasında değişeceğini belirtmektedir. Fakat pastörize sütün ambalajı açıldığında muhafaza süresi bu kadar fazla olmamaktadır. Pastörize sütün ambalajı açıldıktan sonra dayanma süresi 1 ila 2 gün arasında değişmektedir.